Р І Ш Е Н Н Я №243 14 лютого 2017 року Про звернення до Міністра освіти і науки України Гриневич Лілії Михайлівни «Про створення ключової науково- навчальної лабораторії «Деревинознавства» в Національному лісотехнічному університеті України

СОКАЛЬСЬКА  РАЙОННА  РАДА

ЛЬВІВСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

ХVI  сесія _VІІ__скликання

Р І Ш Е Н Н Я 243

14  лютого 2017 року                                                                         м.Сокаль

 

Про звернення до Міністра

освіти і науки України

Гриневич Лілії Михайлівни

«Про створення ключової науково-

навчальної лабораторії «Деревинознавства»

в Національному лісотехнічному університеті України

 

Розглянувши  звернення голови постійної комісії з питань                                            агропромислового комплексу, земельних відносин, екології, раціонального природокористування та розвитку сільських територій Сокальської районної ради Сенюка А.І. від 10.02.2017 року, відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Сокальська районна  рада Львівської області,-

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Прийняти звернення до Міністра освіти і науки України Гриневич Лілії Михайлівни «Про створення ключової науково-навчальної лабораторії «Деревинознавства» в Національному лісотехнічному університеті України з метою приведення у відповідність стандартів визначення сортів лісоматеріалів круглих та пиломатеріалів до стандартів визначення класів якості лісоматеріалів круглих та пиломатеріалів для експорту в країни ЄС», для збільшення надходжень до бюджету Сокальського району та бюджетів інших рівнів від продажу деревини в країни ЄС (звернення додається).
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на голову районної ради.

 

 

Голова районної  ради                                                       Микола Пасько


 

Міністру освіти і науки України

п. Гриневич Лілії Михайлівні

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

про створення ключової  науково-навчальної  лабораторії «Деревинознавства» в Національному лісотехнічному університеті України

 

Шановна Ліліє Михайлівно!

 

Катастрофічні масштаби, темпи знищення лісів на Західній Україні та по Україні в цілому призвели до екологічної катастрофи та соціального збурення суспільства та прийняття у 2015 році Верховною Радою України Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів»  щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді (кругляку). Згідно з Законом України мораторій введено на 10 років для деревних порід крім сосни з 1 листопада 2015 року та для деревних порід сосни з 1 січня 2017 року.

Введення цього мораторію мало позитивний вплив для початку стабілізації екологічної ситуації як в Сокальському районі так і у всій країні у зв’язку з зменшенням площ вирубки лісів, та зменшенням економічних втрат, оскільки продавати деревину в не переробленому вигляді економічно не доцільно.

У зв’язку з вимогою Євросоюзу у 2017 році можливе скасування цього мораторію.

Це може призвести до подальших втрат для України як економічних так і соціально-екологічних.

Однією з основних причин економічних втрат при продажі деревини за кордон є відсутність використання в Україні стандартів ЕС чи подібних до них з визначення класів якості круглих лісоматеріалів та пиломатеріалів.

Сьогодні Україна керується старими радянськими стандартами, які вже давно застаріли (Так,наприклад в Україні деревину сосни звичайної поділяють на три  сорти, в Євросоюзі в цей же час на чотири класи. В Україні один стандарт прийнятий для всіх листяних порід, а в Євросоюзі для кожної породи деревини окремо (для дуба, берези…). Для деревини з якої виготовляють музичні інструменти, стандарти взагалі достатньо не прописані. Цінні породи дерев для музичних інструментів та меблів в результаті продаються у вигляді дров (кругляку), хоча реальна вартість може за такий кругляк складати десятки тисяч євро за 1 кубометр. Ситуація з пиломатеріалами така ж сама.).

 Відповідно ціни на різні сортименти в Україні, які йдуть на експорт суттєво занижені. Держава втрачає величезні суми грошей, які могли б надійти в бюджет від продажі деревини за кордон в країни ЄС.

У зв’язку з невідповідністю діючих стандартів визначення сортів лісоматеріалів круглих та пилопродукції до діючих стандартів визначення класів якості лісоматеріалів круглих та пилопродукції в країнах ЄС і відповідно необ’єктивної оцінки їх вартості є необхідність створення ключової науково-навчальної лабораторії «Деревинознавства».

Основними завданнями ключової науково-навчальної лабораторії буде:

–         розробка нових і енплементація Європейських стандартів в лісовій галузі України;

–    наукове обґрунтування, прикладне впровадження та навчання фахівців основам, принципам та способам визначення класів якості лісоматеріалів круглих та пиломатеріалів на всіх державних та приватних підприємствах лісової та деревооброблювальної галузей, вивчення цінової політики у визначенні вартості 1 м3 деревини;

  • оцінка якості круглих лісоматеріалів та пилопродукції, а також дерев’яних композиційних матеріалів;
  • визначення технічної специфікації дерев’яного палива та біопалива;
  • якісні характеристик деревини (анатомічний, фізико-механічний аналіз)
  • оцінку якості дерев’яних конструкцій, виробів з деревини та дерев’яних композиційних матеріалів;
  • розроблення сучасних матеріалів з деревини в напрямку підвищення вогнестійкості, шумоізоляції та теплоізоляції;
  • діагностування походження деревини (археологічний та дендрохронологічний аналіз).

Беручи до уваги вище наведене, з метою збільшення надходжень до бюджету Сокальського району та бюджету країни від продажу лісової продукції, підвищення кваліфікації працівників лісової галузі, просимо Вас розглянути питання про створення ключової науково-навчальної лабораторії «Деревинознавства» при профільному й найстаршому лісівничому вищому навчальному закладі  України в Національному лісотехнічному університеті України.

 

Прийнято на XVІ сесії

VІІ скликання Сокальської районної ради Львівської

області

14 лютого 2017 року