Р І Ш Е Н Н Я №266 4 квітня 2017 року Про Програму фінансової підтримки та зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства «Телерадіокомпанія «Сокаль» на 2017 рік

 

СОКАЛЬСЬКА  РАЙОННА  РАДА

ЛЬВІВСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

ХVІІ сесія  VІІ_скликання

Р І Ш Е Н Н Я №266

                               

 

4 квітня 2017 року                                                               м. Сокаль

 

 

 

Про Програму фінансової  підтримки

та зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства «Телерадіокомпанія  «Сокаль»

на 2017 рік

 

 

 

Відповідно до пункту 16 статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, враховуючи висновки постійної комісії з питань промисловості, інфраструктури, комунального майна та підприємництва, постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, Сокальська районна рада  Львівської області, –

 

В И Р І Ш И Л А:

 

  1. Затвердити Програму фінансової підтримки та зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства «Телерадіокомпанія «Сокаль» на 2017 рік (далі – Програма), що додається.
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань промисловості, інфраструктури, комунального майна  та  підприємництва.

 

 
Голова  районної  ради                                                    Микола Пасько

 

 

 

Затверджено                                            Затверджено
Перший заступник голови                            Рішенням   сесії  Сокальської районної

Сокальської районної                                    ради  Львівської області

державної адміністрації                                №_______ від «_____»___________2017 р

Голова Сокальської районної ради

 

______________ І.Задолинна                   ________________ М.Пасько
«__» __________ 2017р.                            «__» __________ 2017р.
 

Програма

фінансової підтримки та зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства «Телерадіокомпанія «Сокаль»

на 2017 рік

 

 

Погоджено                                                         Погоджено

Голова постійної комісії   з питань                        Голова постійної комісії  з питань

бюджету, соціально- економічного                       промисловості, інфраструктури,

розвитку та інвестицій                                           комунального майна   та підприємництва

Сокальської  районної ради                                    Сокальської районної ради

 

_______________ В.Пограничний                       ________________ О.Солодяк

«__» __________ 2017 р.                                       «____» __________ 2017 р.

 

 

Погоджено                                                           Погоджено

Начальник відділу житлово-   Начальник фінансового управління
комунального господарства, цільових                     Сокальської районної державної

програм та    розвитку інфраструктури                    адміністрації

Сокальської районної державної

адміністрації     ______________________ Г.Леонова
_____________________ С. Шевчук

«__» ________ 2017 р.                                                «__» ________ 2017 р.

 

 

Генеральний директор

комунального підприємства

«Телерадіокомпанія «Сокаль»

 

_______________ О.Новацький

«__» ________ 2017 р.

 

Сокаль-2017

ВСТУП

 

Головною умовою розвитку суспільства є можливість отримання об’єктивної інформації про виконання повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування. Основним завданням районної цільової Програми фінансової підтримки та зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства «Телерадіокомпанія «Сокаль» на 2017 рік (далі – Програма) є глибоке і всебічне висвітлення громадсько-політичного, соціально-економічного та культурного життя територіальної громади Сокальського району, області і держави, оперативне інформування про події в районі, в Україні та за її межами, розповсюдження офіційної інформації органів державної влади та органів місцевого самоврядування Сокальщини в ефірі радіо «Сокаль» на хвилі 101мГц, онлайн-трансляцію і на сайті  КП ТРК «Сокаль» в мережі Інтернет, офіційних сторінках в соціальних мережах, а також розвиток  КП ТРК «Сокаль», заснованого Сокальською районною радою.

Метою Програми є забезпечення жителів Сокальського району оперативною інформацією  про громадське-політичне, соціальне, економічне, культурне, спортивне і релігійне життя Сокальщини, України та світу через створення і розповсюдження інформаційних, інформаційно-аналітичних, публіцистичних, просвітницьких і релігійних телерадіопередач, передач прямого ефіру та пряму трансляцію знакових подій Сокальського району. Цієї мети планується досягнути шляхом фінансової підтримки та зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства «Телерадіокомпанія «Сокаль».

Аналіз інформаційного радіопростору Сокальщини визначає ключових учасників медіа ринку, до яких належать електронні ЗМІ – радіостанції-мережевики ХітФМ, Галичина, а також приватні радіостанції: «Нео-радіо» (м.Червоноград), Львівська хвиля, радіо «Люкс». Ці радіостанції мають власників (приватних засновників), і забезпечують просування їх політичних та бізнесових інтересів, висвітлюють інформацію з огляду на власні цілі та пріоритети, мають чітко визначену інформаційну політику.

За оперативністю інформування, радіо випереджають лише Інтернет-видання. Це офіційні ресурси органів влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів, оперативних служб, партій і громадських організацій, сторінки в соціальних мережах, блоги. Протягом  2016 року кількість таких збільшилася, як і їх наповненість, відвідуваність. Власники видань висвітлюють на них життя Сокальщини, використовуючи власний ресурс. Крім того, є сайти, що позиціонують себе як неофіційні видання Сокальського району і міста Сокаль, висвітлюють діяльність районної і міської влад, органів місцевого самоврядування, не рідко з огляду на власну редакційну політику.

Зважаючи на конкурентне середовище у сфері електронних медіа, Програма забезпечує інформаційні завдання, визначені в Статуті комунального підприємства «Телерадіокомпанія «Сокаль», створює умови для запобігання маніпуляціям, поширенню неперевіреної та упередженої інформації. Програма передбачає скоординовану діяльність Сокальської районної ради, органів місцевої влади в районі, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів, ЗМІ та громадськості для відкритого обговорення суспільно-важливих питань, запровадження комунікативної взаємодії з територіальною громадою району, забезпечення прав громадян на свободу думки і слова, вільного доступу до інформації. З цією метою інформаційна спрямованість Програми поєднується з комунікативною складовою, створює умови для інтегрованих інформаційно-комунікативних кампаній.

Програма розроблена відповідно до Конституції України, основних положень державної інформаційної політики, Законів України «Про інформацію», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про доступ до публічної інформації», «Про друковані засоби масової інформації», «Про телебачення і радіомовлення», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації».

Програма складається з 1 розділу:

  1. Електронні засоби масової інформації (телебачення та радіомовлення).

1.1. Радіомовлення.

Прийняття і виконання Програми спрямовані на реалізацію Сокальському районі державної політики з розвитку інформаційного суспільства та подальшого вдосконалення інформаційної інфраструктури району.

 

1.ОЦІНКА ТВОРЧОГО ТА МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОГО СТАНУ  КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ «СОКАЛЬ»

 

Комунальне підприємство «Телерадіокомпанія «Сокаль» створене рішенням Сокальської районної ради.

Статут комунального підприємства  «Телерадіокомпанія «Сокаль» визначає головну мету діяльності підприємства –  забезпечення  глибокого і всебічного висвітлення громадсько-політичного, економічного та культурного життя Сокальського району, держави;  оперативне інформування про події в Сокальському районі, в Україні та за її межами; розповсюдження офіційної інформації органів державної влади та органів місцевого самоврядування; пропаганда української культури і мови; популяризація кращих творів національного і світового мистецтв, створення та розповсюдження програм економічного, публіцистичного, культурно-освітнього, медико-гігієнічного, художнього, навчального, розважального змісту, спортивних програм, а також програм для дітей і юнацтва.

Згідно з ліцензією, виданою Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення, обсяг мовлення КП ТРК «Сокаль» складає 15 годин 08 хв власного продукту на добу (63,05%), з них – 2 години інформаційно-аналітичних програм, 1 год. 30 хв – науково-просвітницьких, 7 год 15 хв – розважальних.

Виходячи з цих головних документів, керівництвом комунального підприємства  «Телерадіокомпанія «Сокаль» обрана стратегія розвитку програмно-музичної складової радіо та формування самого бренду «Радіо «Сокаль»».

Основна частка оперативної інформації в будні дні забезпечується інформаційними випусками новин. За добу – це 11 випусків: 5 – місцевих новин та 6 випусків новин «Україна і світ». Частка повідомлень місцевих новин, які створюють журналісти КП ТРК «Сокаль», складає 70%, решта повідомлень опрацьовані ними і адаптовані для випусків.

За результатами аналізу ефіру радіо «Сокаль» за 2016 рік було підготовлено: випуски місцевих новин, середнім хронометражем 15 хв. кожен, та новини «Україна і світ», середнім хронометражем 5 хв. Таким чином, за 12 місяців 2016 року, було вироблено і надано в ефір інформаційних матеріалів про життя Сокальщини загальним хронометражем 18 825 хв., про життя держави та світу 7 530 хв. Переважала подієва інформація оперативного характеру, з позначками: «сьогодні» або «вчора».

Крім того, в прямому ефірі в передачі «Перехрестя думок» обговорювались проблеми і явища, що турбували мешканців району та інших слухачів радіо. Темами цих передач були: «Перевезення на Сокальщині», «Екологічні проблеми краю», «Реформа ЖКГ», «Децентралізація: перспективи створення ОТГ в Сокальському районі», «Епізоотична ситуація в Сокальському районі», «Проблематика учасників АТО». Учасниками програм поряд із посадовими особами виконавчої гілки влади Сокальського району та місцевого самоврядування, депутатів різних рівнів, керівників управлінь, установ і закладів району, були також слухачі радіо «Сокаль», котрі в прямому ефірі задавали питання, висловлювали власні думки з приводу тем передач. В середньому хронометраж програм складав 60 хв. В цілому – 400 хв.

Хвилина некомерційного мовлення на КП ТРК «Сокаль» коштує 38 грн.. Таким чином було надано в ефір інформаційних та інформаційно-аналітичних матеріалів загальним хронометражем 26 755 хв.,  на суму 1 млн. 16 тис 690 грн., без врахування вартості виготовлення.

Програмний продукт радіо «Сокаль» та концепція мовлення зорієнтовані на соціально активних громадян. Серед популярних програм: ранкове шоу «Підйом», передачі «А чим справді ми багаті…», «Як ся маєте сокальчани?», «СвоєРідне», «Ти – вояжер», «Історія з погляду 101ФМ», «Настрій на замовлення», «Свято щодня».

Важливою соціальною складовою Програми є забезпечення доступу радіослухачів до Богослужінь, що проходять щонеділі в кафедральному соборі Петра і Павла в м. Сокаль. Відповідно до поданих розрахунків, на цю мету було необхідно 48 тис. грн. В 2016 р. на цей захід Програмою було виділено 40 тис. грн. Таким чином забезпечено трансляцію 53 недільних Богослужінь, загальним хронометражем 4770 хв., а також святкові Богослужіння на Різдво, Пасху, свято Петра і Павла – 450 хв. Загальний хронометраж Божественних літургій за 2016 рік склав 5 220 хв, їх загальна вартість склала – 198 360 грн.

Радіо «Сокаль» працює у форматі інформаційно-музичної станції: поєднання музичних композицій та коротких динамічних програм. Основою музичного контенту радіо є українська популярна музика, українська естрада 90-х – 2000-х, народна українська музика. Радіо «Сокаль» є незаперечним лідером серед радіостанцій, які ведуть мовлення на теренах Сокальщини, по кількості використання українського музичного контенту (близько 50%) та виробництва новин про життя району та діяльність влади і місцевого самоврядування Сокальського району. Крім того, КП ТРК «Сокаль» ретранслює передачі всесвітньовідомого радіо «Свобода»: «Ранкова «Свобода»», «Свобода сьогодні», «Європа на зв’язку» та інші.

Для підвищення рейтингу радіо «Сокаль», розширення слухацької аудиторії, залучення додаткових коштів на підприємство планується наступне:

– налагодження ефективних комунікацій в медійному просторі з Сокальською районною радою, місцевими радами району, підрозділами Сокальської РДА, установами, закладами і службами Сокальщини, громадським;

– просування у Інтернеті сайту радіо «Сокаль», офіційних сторінок в соціальних мережах та підняття індексу цитування сайту;

– проведення аналізу музичної бази  КП ТРК «Сокаль», вивчення музичних вподобань аудиторії;

– проведення аналізу інформаційної складової, вивчення інформаційних потреб слухачів;

– проведення промо-кампаній  КП ТРК «Сокаль» з метою популяризації радіо «Сокаль» та офіційного сайту, а також розповсюдження інформації про інтерактивні проекти та нові програми;

– оновлення застарілого обладнання радіостанції;

– ліцензування програмного та офісного забезпечення.

 

2.ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМ, НА РОЗВ’ЯЗАННЯ ЯКИХ СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА

 

Програма спрямована на забезпечення конституційних прав громадян на отримання достовірної та об’єктивної інформації у процесі вироблення політики та виконання рішень районної влади, підвищення рівня взаємодії районної влади зі ЗМІ, громадою району та інститутами громадянського суспільства.

Необхідність прийняття цієї Програми обумовлюють:

– недостатній рівень поінформованості мешканців Сокальського району щодо діяльності місцевого самоврядування та районної влади з реалізації пріоритетних завдань соціально-економічного, культурного розвитку Сокальщини та актуальних завдань інформаційної політики;

– недостатній рівень інформаційного партнерства з інституціями громадянського суспільства для формування громадської думки щодо визначених пріоритетів;

– відсутність можливості участі пристарілих, одиноких, неповносправних осіб в недільних та святкових Богослужіннях, брак вмінь та відсутність можливості користування новітніми технологіями (Інтернетом, комп’ютером тощо) представниками соціально-вразливих верств населення, отже і фактична відсутність можливості слухати Богослужіння;

– підвищення рівня виплат мінімальної заробітної плати в Україні, що зумовило здійсненню доплат до окладів, згідно із штатним розписом;

– неналежний стан матеріально-технічної бази КП ТРК «Сокаль».

 

 

3.ВИЗНАЧЕННЯ МЕТИ ПРОГРАМИ

 

Метою Програми є забезпечення жителів Сокальського району оперативною інформацією  про громадське-політичне, соціальне, економічне, культурне і спортивне, релігійне життя Сокальщини, розповсюдження офіційної інформації органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Основні завдання Програми:

Часткове утримання чисельності працівників телерадіокомпанії та її фінансова підтримка.

 

  1. ОБҐРУНТУВАННЯ ШЛЯХІВ І ЗАСОБІВ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМ, ОБСЯГІВ ТА ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ, СТРОКІВ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

 

Шляхи розв’язання проблеми:

  • створення і розповсюдження інформаційних, інформаційно-аналітичних, публіцистичних, просвітницьких і релігійних радіопередач, передач прямого ефіру, забезпечення прямої трансляції знакових подій Сокальського району;
  • трансляція недільних Богослужінь з кафедрального собору св.ап. Петра і Павла;
  • забезпечення виконання угоди, укладеної з метою системного інформування про діяльність Сокальської районної ради та органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, поширення суспільно важливої інформації;

–    забезпечення часткової фінансової підтримки діяльності КП ТРК «Сокаль», зміцнення його матеріально-технічного стану.

       

Очікувані результати та ефективність Програми:

У результаті впровадження Програми очікується:

– Створення і трансляція інформаційних радіопрограм і передач, загальною тривалістю 12 667 хв.

– Забезпечення трансляції 40 недільних богослужінь + Літургії на Паску і свято Петра і Павла, загальним хронометражем 3 916 хв.

На виконання передбачених Програмою заходів залучаються кошти бюджету Сокальського району.

 

5.КООРДИНАЦІЯ ТА КОНТРОЛЬ ЗА ХОДОМ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

 

Координацію виконання Програми здійснює комісія з питань промисловості, інфраструктури, комунального майна та підприємництва Сокальської районної ради.

Безпосередній контроль за виконанням завдань і заходів Програми та за цільовим і ефективним використанням коштів здійснює Сокальська районна рада.

Виконавець Програми у разі потреби обґрунтовує необхідність запровадження додаткових заходів, їх продовження, забезпечує уточнення показників, обсягів і джерел фінансування, строків виконання заходів.

Після закінчення терміну реалізації  Програми виконавець складає заключний звіт про результати її виконання та подає його на розгляд сесії Сокальської районної ради разом із пояснювальною запискою про кінцеві результати виконання Програми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    Додаток 1 до Програми фінансової підтримки та

зміцнення матеріально-технічної бази

комунального підприємства «Телерадіокомпанія

«Сокаль» на 2017 рік

 

ПАСПОРТ

(загальна характеристика районної (бюджетної ) цільової програми)

Програма фінансової підтримки та зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства «Телерадіокомпанія «Сокаль»

на 2017 рік

(назва програми)

 

  1. Ініціатор розроблення Програми Сокальська районна рада

 

  1. Дата, номер документа про затвердження Програми _______________________________________

 

  1. Розробник Програми Сокальська районна рада

 

  1. Співрозробники Програми комунальне підприємство «Телерадіокомпанія «Сокаль»

 

  1. Відповідальний виконавець Програми комунальне підприємство «Телерадіокомпанія «Сокаль»

 

  1. Учасники Програми Сокальська районна рада, комунальне підприємство  «Телерадіокомпанія «Сокаль»

 

  1. Термін реалізації Програми  2017 рік

 

7.1. Етапи виконання Програми  (для довгострокових програм)  ____________________________________

 

  1. Загальний обсяг фінансових
    ресурсів, необхідних для реалізації
    Програми, тис. грн., всього,      220,0
    у тому числі:

 

8.1. коштів районного бюджету            220,0 тис.грн
коштів інших джерел  (вказати)  ___________________________________

 

 

Голова Сокальської районної ради                            Микола Пасько

 

Генеральний директор          

комунального підприємства

«Телерадіокомпанія «Сокаль»                               Олександр Новацький               

 

 

Додаток 2 до Програми фінансової підтримки та  зміцнення

матеріально-технічної бази комунального підприємства

«Телерадіокомпанія  «Сокаль» на 2017 рік

 

Показники обсягів фінансових витрат, необхідні для виконання Програми в цілому

та за роками з визначенням джерел фінансування

 

Програми фінансової підтримки та зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства «Телерадіокомпанія «Сокаль» на 2017 рік

 

тис. грн.

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання програми 2017 рік 20 __  рік 20 __ рік 20 __ рік Усього витрат на виконання програми
Усього, 220,0 220,0
у тому числі
обласний бюджет
районний  бюджет** 220,0 220,0
бюджети сіл, селищ, міст районного підпорядкування**
кошти небюджетних джерел**

 

*якщо строк виконання програми 5 і більше років, вона поділяється на етапи і таблиця оформляється на кожний з них окремо.

**кожний бюджет та кожне джерело вказується окремо

 

 

 

 

      Заступник голови Сокальської районної ради                                                          Василь Бойко               

 

 

 

 

Додаток 3 до Програми фінансової підтримки та  зміцнення

матеріально-технічної бази комунального підприємства

«Телерадіокомпанія  «Сокаль» на 2017 рік

 

Перелік напрямів, завдань, заходів і результативних показників

 

Програми фінансової підтримки та зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства «Телерадіокомпанія «Сокаль» на 2017 рік

№ з/п Назва завдання Перелік заходів завдання Показники виконання заходу, один. виміру Виконавець заходу, показника Фінансування Очікуваний результат
Джерела Обсяги, тис. грн.
2017 рік
1. Завдання 1:

Забезпечення жителів Сокальського району оперативною інформацією  про громадське-політичне, соціальне, економічне, культурне і спортивне, релігійне життя Сокальщини, розповсюдження офіційної інформації органів державної влади та органів місцевого самоврядування

Захід 1:

Створення і розповсюдження інформаційних, інформаційно-аналітичних, публіцистичних, просвітницьких і релігійних радіопередач

Кількість радіостанцій:

1 од.

 

 

 

 

 

КП ТРК «Сокаль»

 

 

 

 

 

Районний бюджет

 

 

 

 

 

30,0

 

Забезпечення трансляції 40 недільних богослужінь + Літургії на Паску і свято Петра і Павла, загальним хронометражем 3 916 хв.

Продукту:

3916  хв

Видатки на одиницю радіомовлення:

7,66 грн./хв.

Динаміка обсягу радіомовлення порівняно з попереднім роком: 100%
  Захід 2. Забезпечення виконання угоди, укладеної з метою системного інформування про діяльність Сокальської районної ради та органів місцевого самоврядування, виконавчої влади , поширення суспільно-важливої інформації Кількість радіостанцій:

1 од.

 

КП ТРК «Сокаль»

 

Районний бюджет

 

190,0

Створення і трансляція інформаційних радіопрограм і передач, загальною тривалістю 12 667 хв
Продукту:

12 667 хв

Видатки на одиницю радіомовлення:

15,0 грн./хв.

Динаміка обсягу радіомовлення порівняно з попереднім роком: 104%
Усього на Програму         220,0

 

 

 

      Заступник голови Сокальської районної ради                                                          Василь Бойко