Р І Ш Е Н Н Я №299 11 квітня 2017 року Про Програму соціально – економічного та культурного розвитку Сокальського району на 2017 рік

 

СОКАЛЬСЬКА  РАЙОННА  РАДА

ЛЬВІВСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

ХVІІ сесія  VІІ_скликання

Р І Ш Е Н Н Я №299

                              

11 квітня 2017 року                                                               м. Сокаль

 

Про Програму соціально

економічного та культурного

розвитку Сокальського

району на 2017 рік

 

 

 

З метою збереження позитивних тенденцій, подолання окремих  негативних процесів  та відповідно до статті 143 Конституції України, на підставі п.16 ст.43 Закону України “Про місцеве самоврядування в  Україні”, Сокальська  районна  рада Львівської області, –

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Програму соціально-економічного та культурного розвитку Сокальського району на 2017 рік, що додається.
  2. Визначити відповідальним за координацію роботи щодо виконання Програми Сокальську районну державну адміністрацію.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійні депутатські комісії районної ради.

 

 

 

 

 

Голова районної ради                                           Микола Пасько

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сокальська районна рада

Сокальська  районна державна адміністрація

 

 

 

 

 

Затверджено:

рішення сесії Сокальської районної ради

Львівської області

           від  11 квітня 2017 року  №299

 

 

 

П Р О Г Р А М А

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО  ТА КУЛЬТУРНОГО

РОЗВИТКУ СОКАЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ

НА 2017 РІК

 

 

 

 

 

 

Сокаль – 2017

З М І С Т

 

  Вступ 3
І Аналіз соціально-економічного та культурного розвитку Сокальського району за 2016 рік 4
ІІ Пріоритети соціально-економічного та культурного розвитку Сокальського району за 2017 рік. 10
ІІІ. Основні напрями соціальної  і економічної політики району у 2017 році. 11
3.1. Розвиток соціальної  сфери. 11
3.1.1. Соціальний захист населення. 11
3.1.2. Підтримка дітей, сімей та молоді. 12
3.2. Розвиток гуманітарної  сфери. 13
3.2.1. Освіта. 13
3.2.2. Охорона здоров’я. 14
3.2.3. Культура. 15
3.2.4. Фізична культура і спорт. 15
3.3. Розвиток реального сектору економіки. 16
3.3.1. Промисловість. 16
3.3.2. Агропромисловий комплекс. 16
3.3.3. Транспорт. Дорожнє господарство. 17
3.3.4. Житлово-комунальне господарство. Енергозбереження. 18
3.3.5. Інвестиційна діяльність. 19
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

\

 

 

ВСТУП

Програма соціально-економічного та культурного розвитку Сокальського району на 2017 рік (далі – Програма) розроблена з метою визначення пріоритетів, завдань та заходів, що забезпечуватимуть у 2017 році  розвиток району.

Метою Програми є зростання добробуту і підвищення якості життя населення за рахунок створення сприятливих умов для економічного зростання, підвищення конкурентоспроможності економіки як основи для збалансованого зростання стандартів та показників економічного розвитку.

Програма  соціально – економічного розвитку  Сокальського району на 2017 рік розроблена відділом економічного розвитку, інвестицій, торгівлі та промисловості райдержадміністрації спільно з управліннями та відділами райдержадміністрації, підприємствами та організаціями за участю органів місцевого самоврядування.

При розробці Програми враховано тенденції економічного і соціального розвитку району у 2016 році.

Відповідно до результатів соціально-економічного розвитку району, наявних проблем у Програмі визначено пріоритетні напрями соціально-економічного розвитку району на 2017 рік.

Програма розроблена на основі вимог Конституції України з урахуванням положень  Законів України  “Про місцеві державні адміністрації”, “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України”, “Про державні цільові програми”, “Про засади внутрішньої і зовнішньої політики”, “Про інвестиційну діяльність”.

Основне навантаження щодо забезпечення виконання завдань та заходів Програми покладено на організаційний ресурс – спільну продуктивну роботу Сокальської районної державної адміністрації і Сокальської  районної ради разом з іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, у співпраці з громадянами, юридичними особами та їх об’єднаннями. Зокрема це стосується забезпечення балансу інтересів держави, найманих працівників і власників, що реалізовуватиметься шляхом тісної співпраці.

Фінансування заходів програми здійснюватиметься з урахуванням реальних можливостей державного, обласного, місцевих бюджетів, а також виділених фінансових ресурсів підприємств, інвесторів та міжнародних організацій.

Організацію виконання Програми здійснює Сокальська районна державна адміністрація, її структурні підрозділи, інші органи виконавчої влади, які брали участь у розробці відповідних розділів Програми.

У процесі виконання Програма може уточнюватися. Зміни і доповнення до Програми затверджуються Сокальською районною радою за поданням Сокальської районної державної адміністрації. Звітування про виконання Програми  здійснюватиметься  за  підсумками року.

І. АНАЛІЗ  ЕКОНОМІЧНОГО І СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ

СОКАЛЬСЬКОГО  РАЙОНУ  У 2016 РОЦІ

Районна  державна  адміністрація,  її  структурні  підрозділи,  інституції місцевого самоврядування у 2016 році  здійснювали заходи  з подальшого  розвитку сільського господарства, підвищення  ефективної роботи підприємств та організацій  галузей економіки, житлово-комунального господарства, створення сприятливих умов для інвестиційної діяльності, наповнення дохідної частини  бюджетів всіх рівнів, соціального захисту населення, покращення діяльності гуманітарної сфери.

У 2016 році забезпечено виконання дохідної частини місцевого бюджету в сумі 171,8 млн. грн., це 130,9% планових призначень.

У 2016 році промисловими підприємствами району реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) на 2 млрд. 520 млн. грн. Ріст до 2015 р. на  30%.

У 2016 році введено в експлуатацію добудову цеху в’язання трикотажного полотна (2303 м.кв.) та складу барвників (117,7 м.кв.) до головного виробничого корпусу за адресою м.Сокаль, вул. Чайковського, 1. Це дасть змогу у 2017 році майже на 5 % збільшити виробництво по ДП «Датський текстиль”.

З урожаю 2016 року господарствами району вироблено 182,2 тис. тонн зерна,

169,4 тис. тонн цукрових буряків, 11,8 тис. тонн ріпаку,  овочів  вироблено 26,7 тис. тонн, картоплі  116,7 тис. тонн, м’яса вироблено – 10,5 тис. тонн, молока  – 44,0 тис. тонн.

У 2016 році ріст виробництва зернових культур відбувся за рахунок збільшення урожайності на 1,5 ц/га., урожайність цукрових буряків зросла на 73 ц/га., картоплі на 26 ц/га., овочів на 10 ц/га.

За підсумками роботи у 2016 році нарахована  і виплачена орендна плата   за використання земельних паїв в сумі  36,4 млн. грн., що становить 4,0 % від вартості земель, а це на  10,5 млн. грн. більше  ніж в  минулому  році.

В грудні 2016 року відновило роботу Борокське МПД ДП “Укрспирт”.

Зменшення виробництва молока пройшло у зв’язку із зменшенням поголів’я корів у господарствах населення на 640 голів. Втричі зросло поголів’я птиці,  приватне підприємство «Гові» зайнялося виробництвом інкубаційного яйця бройлера, тому збільшилось виробництво яєць на 4,9 млн. штук.

У 2016 році на території району створено нове підприємство ТзОВ “Угринів Екоферм”. Підприємство займається виробництвом м’яса свинини, потужністю 5000 голів.

Завершено розроблення генеральних планів Двірці, Волиця (Двірцівська), Тартаків, Опільське, Старгород, Борятин, Рудки та Скоморохи.  Після проведених громадських обговорень, розробники доопрацьовують проектні рішення генеральних планів сіл Заріка, Корчів, Лучиці, Варяж, Волиця (Комарівська), Перв’ятичі, Спасів, Волсвин, Городище,  до обговорень готують документації по селах  Бендюга, Реклинець, Стремінь, Ванів, Глухів.

Для  м. Великі Мости, сіл Сілець, Скоморохи, Борятин, Рудка виготовлені відповідні документації із зміни меж населених пунктів. Зокрема до м. Великі Мости долучено 385 га, с. Сілець збільшило площу на 191 га., с. Борятин – на 119,0 га, с. Рудка –  на 21,4 га, с. Скоморохи – 21,0 га.

Розроблено проекти кварталів садибної житлової забудови в містах Сокаль та Великі Мости в селах Скоморохи, Волсвин, Волиця (Двірцівської сільради). Частина земельних ділянок з яких буде передана для потреб учасників АТО. Органами місцевого самоврядування на даний час загалом  прийнято 187 рішень на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, 26 з яких вже передано у власність учасникам АТО для будівництва, обслуговування житлових будинків та господарських будівель і споруд (в м.Сокалі виділено –  104 ділянки, в м.Великі Мости – 11,  в м. Белз – 23, в смт. Жвирка -22, в с. Острів –  9, в с. Реклинець – 2, с. Хоробрів – 2, с. Волиця – 4, с. Бутини – 2, в селах Межиріччя та Бендюга – 9).

Розроблено 4 проекти ДПТ для впорядкування територій колишніх господарських дворів  та підприємств, зокрема в селі Угринів розроблено  ДПТ частини колишнього господарського двору з метою обслуговування будівель свинокомплексу  ТзОВ «Угринів – Еко-Ферм», а також в селах  Воронів, Гута, Горбків. Розроблено та затверджено детальний план території для будівництва вітроелектростанцій  (Сокальська ВЕС) на землях запасу Острівської с/ради (за межами  сіл Борятин та Рудки). Також затверджено детальний план з метою  визначення параметрів земельної діл. для обслуговування  ОЛК «Ровесник» ДП «Львівугілля» в с. Комарів. Для обслуговування виробничих будівель ТзОВ «Євро-Дах» було розроблено  детальний план території  по вул. Центральній в с. Острів.

Для підвищення якості послуги з пасажирських перевезень розпорядженням Сокальської РДА  від 04.05.2016р. №187 створено тимчасову робочу групу з перевірки дотримання умов договорів  про організацію перевезення пасажирів на приміських автобусних маршрутах загального користування в  Сокальському районі.

Робочою групою протягом першого півріччя проводилися виїзні  перевірки дотримання умов договорів та складено відповідні акти. Перевірки здійснювалися як на автостанції в м. Сокаль по вул. Чайковського, 3, так і на приватній території за адресою м. Сокаль, вул. Тартаківська, 99 (колишня автостанція). Також були проведені виїзди робочою групою на кінцеві зупинки маршрутів в населених пунктах району.

При виявленні недоліків зазначеною групою під час проведення перевірок перевізникам направлялися листи з метою їх ліквідації.

У 2016 році проведено ремонтні роботи автодоріг:

  • О141607 Сокаль – Червоноград за кошти з обласного бюджету на суму 11,0 млн. грн. (підрядна організація ТзОВ «Автомагістраль-Південь»).
  • О141602 Сокаль – Стоянів по території Сокальської міської ради на суму 1554, 2 тис. грн.,в тому числі кошти з районного бюджету – 1254,2 тис. грн., з місцевого бюджету – 300,0 тис. грн. (підрядна організація ТзОВ «Автомагістраль-Південь»).
  • О141604 Червоноград – Перетоки – по території Поторицької сільської ради на суму 1550,0 тис. грн., в тому числі кошти з районного бюджету – 1500,0 тис. грн., з місцевого бюджету – 50,0 тис. грн. (підрядна організація ТзОВ «Автомагістраль-Південь»).
  • О141603 Сокаль – Бояничі (по території Опільської сільської ради) на суму 6904,7 тис. грн., в тому числі з обласного бюджету 1 000,0 тис. грн., з районного бюджету 4480,0 тис. грн. (підрядна організація ТзОВ «Автомагістраль-Південь»). Борг за виконані роботи складає 1424,7 тис. грн.
  • Т14-04 Червоноград – Рава-Руська за рахунок коштів державного бюджету на експлуатаційне утримання на суму 1200,0 тис. грн. (підрядна організація філія «Жовківська ДЕД»).

Окрім автомобільних доріг загального користування, зазначених у даній Програмі, протягом 2016 року проводились додатково ремонтні роботи за рахунок коштів бюджетів різних рівнів по таких дорогах:

  • О140601 Рава-Руська – Гайок (на території Бутинської, Двірцівської та Реклинецької сільських рад);
  • С141611 Шарпанці – Тартаків (на території Бобятинської сільської ради);
  • С141614 (Варяж – Белз) – Себечів – Муроване (на території Мурованської сільської ради);
  • С141610 Ульвівок – Забужжя (на території Телязької сільської ради);
  • С141604 Комарів – Переспа (на території Переспівської сільської ради);
  • С141642 Жвирка – Завишень (на території Жвирківської сільської ради);
  • С141613 Стаївка – Пристань (на території Домашівської та Корчівської сільських рад);
  • С141618 Тяглів – Домашів – Діброва (на території Домашівської сільської ради);
  • та дороги комунальної власності Угринів – Варяж (на території Хоробрівської сільської ради).

Також, у 2016 році, за кошти державного бюджету проведено поточний-середній ремонт автомобільних доріг:

  • Р15 Ковель – Володимир-Волинський – Червоноград – Жовква (відрізок дороги Р15 123,000 км – 129,000 км, по території Межирічанської та Сілецької сільських рад) – 11,4 млн. грн;
  • Т14-10 Броди – Червоноград (на території Межирічанської сільської ради) – на суму – 30,5 млн. грн.

В загальному на ремонт вище перелічених доріг використано 72,4 млн. грн., з них:

  • обласного бюджету – 15,0 млн. грн.;
  • районного бюджету –  10,9 млн. грн.;
  • місцевих бюджетів –  0,665 млн. грн.;
  • державного бюджету (експлуатаційне утримання) – 2,5 млн. грн., ремонти доріг 41,9 млн. грн;
  • заборгованість – 1,424 млн. грн.

За 2016 рік – 7,4 тис. сімей охоплено державними соціальними допомогами і компенсаціями на загальну суму 125,8 млн. грн.;

– 14,8 тис. домогосподарств охоплено житловими субсидіями на суму 138,0 млн. грн.;

– 17,8 тис. осіб скористалися пільгами, за що компенсовано суму 17,6 млн. грн.

На обліку в єдиному реєстрі тимчасово переміщених осіб в Сокальському районні зареєстровано 111 осіб (62 сім’ї).          На їх підтримку з державного бюджету скеровано 312,2 тис. грн..

 В 2016 році  на обліку перебувало 466 демобілізованих учасників АТО, 30 членів сімей загиблих(померлих) учасників АТО.

Заборгованість з виплати заробітної плати в Сокальському районі станом на 01.01.2017 року склала 10,2 млн. грн. Порівняно з 01.01.2016 року  (29,6млн.грн.) заборгованість  зменшилася на 19,4 млн. грн.

В грудні 2016 р. закінчено ремонтні роботи в  амбулаторіях ЗПСМ в селах  Тартаків та  Двірці, відкриття яких буде  в 2017 проці.

В 2016 році продовжувалися роботи по  будівництву Пристанського НВК освоювалися кошти обласного бюджету розвитку, з районного бюджету виділено 351 тис. грн., для закупівлі обладнання.

Збільшено мережу закладів, які надають послуги з охоплення дітей дошкільною освітою – створено два НВК : Тартаківський НВК « ЗШ  І-ІІІ ст.- ДНЗ» та Бояницький НВК « ЗШ І ст..- ДНЗ» у якому покращено умови перебування для дітей. Шляхом реконструкції облаштовано внутрішні туалети для дітей дошкільного віку.

Таким чином  в  районі функціонують 27 НВК « школа – дитячий садок»

Шляхом реконструкції приміщення облаштовано харчоблок у Бояницькому НВК «ЗШ І ст..- дитячий садок», до цього часу харчування у цьому закладі забезпечувалось шляхом довезення гарячих страв в термосах із Забузької школи.

Завершені добудови у Домашівській та Низівській ЗШ І-ІІ ст., у яких до 2015 -2016 н.р навчання проводилось у 1,5 зміни.

Завершено проект « Покращення умов надання освітніх послуг для громади м. Сокаля» на базі Сокальського НВК « ЗШ І_ІІІ ст. №4 – ліцей» в частині заміни вікон, який координував Український Фонд Соціальних Інвестицій.

Також  Сокальська ЗШ І-ІІІст. №4 отримала технічне оснащення завдяки перемозі у районному та обласному  етапах конкурсу на кращий опорний навчальний заклад. Вдалося поповнити технічну базу закладу на суму 564 тис. грн..  Куплена техніка допоможе реалізовувати проект «Інтелект України».

В с. Сілець продовжувалися роботи по будівництву садочка за кошти місцевого бюджету  (389 тис. грн.).

У 2016 році працівниками культури було проведено понад 3000 заходів різної форми роботи.  З найбільш помітних заходів, організованих і проведених у 2016 році були:

– у смт. Іваничі Волинської обл. з метою обміну культурно-мистецьким досвідом проведено концерт Сокальських народних колективів, до Дня Конституції України, Сокальському районному народному домі відбувся концерт державного академічного Волинського народного хору,  народний фольклорний хореографічний колектив «Бужани» НД с. Ільковичі представляли Сокальщину на Святковій академії з нагоди завершення року митрополита Андрея Шептицького у Львівській опері за участю керівництва держави, глав церков, закордонних делегацій, української молоді,  відбувся ІІ тур щорічних Розточансько – Надбужанських культурних зустрічей з метою розвитку та зміцнення співпраці України та Польщі в галузях освіти та культури,  вперше проведено Еко-фестиваль, творчий звіт аматорських колективів Сокальщини у Львівській обласній філармонії ім. С.Людкевича, І обласний фестиваль-конкурс хореографії та вокально-хорового мистецтва «Сокальські візерунки – 2016».

Протягом 2016 року здійснювалася  фінансова підтримка  –  юнацької команди «Соколяни» щодо участі в чемпіонаті України з волейболу, ВК «Сокіл – Сокаль» щодо підготовки (проведення навчально-тренувальних зборів) та участь в обласних змаганнях, Всеукраїнських та міжнародних турнірах з класичного та пляжного волейболу,  дитячо – юнацької команди ДЮСШ «Буг» щодо підготовки та участі в дитячо – юнацькій футбольній лізі Львівської області,  збірної команди району з легкої атлетики в  чемпіонаті України,  СК «Велосокаль» щодо участі в обласних, Всеукраїнських та міжнародних змаганнях.

25 років поспіль район  є лідером в області серед дорослих та ветеранів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ.      ПРІОРИТЕТИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ТА КУЛЬТУРНОГО РОЗВИТКУ СОКАЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

У 2017 РОЦІ

Основною метою Програми є створення передумов для стійкого  соціально-економічного розвитку на основі підвищення конкурентоспроможності  економіки району  для  зростання якості життя  жителів Сокальщини.

Досягнення зазначеної мети, планується здійснити шляхом реалізації наступних пріоритетів:

  • зростання добробуту та підвищення життєвого рівня населення Сокальщини, створення умов для зростання заробітної плати, усунення внутрішньо регіональних і міжгалузевих диспропорцій в оплаті праці, охоплення соціальною підтримкою незаможних верств населення району;
  • підвищення якості надання медичних та освітянських послуг;
  • сприяння розвитку сільськогосподарського виробництва, впровадження високопродуктивних технологій ведення тваринництва, ефективному використанню земельних ресурсів;
  • продовження впровадження енергозберігаючих заходів у закладах бюджетної сфери та житлово-комунального господарства,
  • поліпшення умов для залучення внутрішніх та іноземних інвестицій, покращення інвестиційної привабливості району;
  • забезпечення наповнюваності бюджетів усіх рівнів, підвищення фінансової спроможності місцевих бюджетів району, залучення додаткових надходжень до місцевих бюджетів та раціонального використання бюджетних коштів, зміцнення бюджетної та фінансової дисципліни, підвищення якості послуг, що надаються за рахунок місцевих бюджетів, покращення платіжної дисципліни суб’єктів господарювання;
  • продовження роботи по екологічному захисту та техногенній безпеці шляхом реалізації програм з забезпечення екологічної безпеки та використання рекреаційного потенціалу району, реалізація державної політики у сфері захисту населення і території району від наслідків можливих надзвичайних ситуацій;
  • впровадження реформ по децентралізації влади. Метою реформ по децентралізації влади є відхід від централізованої моделі управління в державі, забезпечення спроможності місцевого самоврядування та побудова ефективної системи територіальної організації влади в країні, реалізація положень Європейської хартії місцевого самоврядування.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ.       ОСНОВНІ  НАПРЯМИ  СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО

ТА КУЛЬТУРНОГО РОЗВИТКУ СОКАЛЬСЬКОГО РАЙОНУ У 2017

РОЦІ

 

3.1. РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ

 

3.1.1 СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ

Головна мета – забезпечення реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення на засадах відкритості, прозорості та ефективності шляхом реалізації державних та місцевих цільових програм у сфері соціального захисту населення.

Основні завдання та заходи на 2017 рік:

  • покращення якості надання соціальних послуг населенню у напрямку створення комфортних та зручних умов, транспортної доступності для населення, шляхом розміщення Управління соціального захисту населення райдержадміністрації у приміщенні в центральній частині міста;
  • надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, військовослужбовцям, звільненим із Збройних Сил України та як перебувають у ЗСУ;
  • надання інвалідам, учасникам АТО, потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС санаторно-курортних путівок;
  • забезпечення реалізації державної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати праці і належних умов праці, соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, звільнених в запас або відставку;
  • реалізація заходів у сфері соціального захисту населення, оздоровлення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • забезпечення реалізації державної політики у сфері соціальної підтримки населення, у тому числі малозабезпечених сімей, ветеранів, інвалідів, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших категорій осіб, які згідно із законодавством України мають право на пільги та надання житлових субсидій;
  • забезпечення ведення обліку осіб, які мають право на пільги згідно із законодавством України;
  • призначення та виплата соціальної допомоги, компенсацій та інших соціальних виплат, встановлених законодавством України, надання субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого палива;
  • організація на території району соціального обслуговування населення;
  • розроблення та організація виконання комплексних програм та заходів щодо поліпшення становища стосовно соціально-вразливих верств населення та всебічне сприяння в отриманні ними соціальних виплат та послуг за місцем проживання / перебування;
  • реалізація державної політики у сфері оздоровлення та відпочинку;

Серед основних чинників зростання добробуту населення є збільшення розміру грошових доходів, зокрема, заробітної плати як основного їх джерела, що, у свою чергу, впливає на відтворення робочої сили, розвиток виробництва та розв’язання соціально-економічних проблем, а це передбачає:

  • додержання відповідних державних гарантій оплати праці виходячи з мінімального рівня середньомісячної заробітної плати найманих працівників не нижче 3200.
  • проведення постійного моніторингу за погашенням заборгованості по заробітній платі, заслуховування керівників підприємств – боржників на засіданнях комісії з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

– надання освітньо-правової допомоги громадянам з питань трудового законодавства.

3.1.2 ПІДТРИМКА  ДІТЕЙ,  СІМЕЙ ТА МОЛОДІ

Станом на 01.01.2017р. на території Сокальського району функціонує:

– 3 дитячих будинки сімейного типу в яких виховується та проживає 19 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та 1 особа з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

– 8  прийомних сімей, в яких виховується 7 дітей та 4 особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В 2017 році планується  створити одну прийомну сім’ю, в яку влаштувати одну дитину-сироту  або дитину, позбавлену батьківського піклування.

Вживати в 2017 році усіх заходів до влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сімейні форми виховання.

Забезпечення функціонування системи моніторингового нагляду ЄІАС «Діти».  На первинному обліку дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування служби у справах дітей Сокальської райдержадміністрації станом на 01.01.2017р. перебуває 121 дитина. З них 23 – дитини-сироти, 98 – діти, позбавлені батьківського піклування. Вся інформація по даних дітях внесена до ЄІАС «Діти» і постійно здійснюється моніторинг та при необхідності поновлюється інформація.

     У 2017 році заплановано придбати житло 2 особам з числа дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та 2 неповнолітнім дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, (2 сімейні групи),  через реалізацію «Районної  програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа у Сокальському районі на 2016-2018 роки».

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання  Програми у 2017 році – 1007,3 тис. грн., а саме – районний бюджет на придбання житла  – 402,9 тис. грн., обласний бюджет – 604,4 тис. грн.

На первинному обліку служби у справах дітей Сокальської районної державної адміністрації станом на 01.01.2017р. перебуває 121 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. З них:

108 дітей мають право користування житлом;

6 дітей мають право власності на житло;

7 дітей не мають житла (4 дітей перебуває на квартирній черзі та 3 дітей будуть поставлені на квартирну чергу після досягнення 16-річного віку).

Основні завдання та заходи на 2017 рік:

  • проведення профілактики негативних проявів наркоманії, алкоголізму та правопорушень серед дітей та їхніх батьків;
  • забезпечення доступності до необхідних соціальних послуг дітей та сімей з дітьми, у тому числі осіб з особливими потребами, незалежно від їх статусу та потреб;
  • збереження права на житло 100,0% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • проведення роботи по запобіганню насильства у сім’ї:

– проведення семінарів та нарад для працівників, які працюють із жертвами та особами, які вчиняють насильство у сім’ї;

– забезпечення максимального виявлення випадків насильства та координація роботи всіх задіяних структур;

  • попередження соціального сирітства шляхом введення системи раннього виявлення сімей з дітьми, які опинилися у складних сімейних обставинах.
  • створення умов для творчого, інтелектуального та духовного розвитку молоді, підтримка обдарованої молоді, формування у неї лідерських якостей.

 

3.2. РОЗВИТОК ГУМАНІТАРНОЇ СФЕРИ

3.2.1 ОСВІТА

Станом на 01.01.2017 року   мережу навчальних закладів  складають:

36 дошкільних навчальних закладів та 27 НВК, в яких охоплено 2951 дітей,

6 позашкільних навчальних закладів – 2716 дітей,

67 загальноосвітніх навчальних закладів:

  • загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів – 27, в т.ч. 1 гімназія, 1 спеціалізована школа, 7 НВК «ЗШ –дитячий садок»;
  • загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів – 23, в т.ч. 10 НВК « ЗШ – дитячий садок»;
  • загальноосвітніх шкіл І ступеня -17, в т.ч. 10 НВК « ЗШ –дитячий садок»;

У вищезазначених загальноосвітніх навчальних закладах охоплено навчанням 8962 дітей шкільного віку.

Основні завдання та заходи на 2017 рік:

  • створення умов для збереження та зміцнення здоров’я вихованців дошкільних навчальних закладів;
  • впровадження енергозберігаючих технологій у дошкільних навчальних закладах;
  • забезпечення та удосконалення мережі дошкільних навчальних закладів відповідно до потреб громадирайону;
  • переведення 5 навчально – виховних комплексів « школа – дитячий садок» , де дошкільні групи працюють в короткотривалому режимі, що передбачає перебування дітей у закладі до 4 год, без організації 3-ох разового харчування та денного сну, а саме: с. Межиріччя, с. Перемисловичі, с. Борове, с. Діброва, с.Стремінь на повний режим роботи;
  • відкриття Пристанського НВК « ЗШ І-ІІ ст.- ДНЗ», що дозволить значно покращити умови навчання для учнів та створить нові місця для дітей дошкільного віку ( 40 дітей);
  • продовження реалізації мікропроектів в частині « Енергозбереження», «Розширення мережі ДНЗ», « Покращення матеріально- технічної бази».
  • забезпечення раціональним та якісним харчуванням дітей пільгових категорій: дітей сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з багатодітних сімей, дітей з малозабезпечених сімей, дітей – інвалідів, дітей переселених з тимчасово окупованих територій та територій на яких проводиться АТО, дітей батьки яких безпосередньо приймають участь в АТО, або були учасниками АТО та дітей батьки яких мають статус учасників бойових дій;
  • посилення виховного потенціалу позашкільних навчальних закладів шляхом проведення заходів, спрямованих на виховання у дітей та учнівської молоді патріотизму і духовності, формування національної самосвідомості, високих моральних якостей.

3.2.2 ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Медична допомога в Сокальському районі надається 3-ма лікувально-профілактичними закладами: Сокальська центральна районна лікарня, Великомостівська районна лікарня, та Белзька районна лікарня, а також 10 амбулаторіями загальної практики сімейної медицини, 1 сільською лікарською амбулаторією, 51 фельдшерсько-акушерським пунктом.

Основні завдання та заходи на 2017 рік

  • забезпечення доступності медичних послуг, профілактика та раннє виявлення захворювань;
  • виконання заходів обласних та регіональних програм;
  • поліпшення роботи над впровадженням нових методик в лікуванні і обстеженні хворих;
  • надання якісної медичної допомоги воїнам АТО та внутрішньопереміщеним особам;
  • покращення медикаментозного забезпечення пільгових верств населення району;
  • покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я за рахунок участі обласному конкурсі по мікропроектів.

Також заплановано:

  • Переведення наркологічне відділення  в «Сокальську ЦРЛ.».
  • Відкриття амбулаторій ЗПСМ в с. Двірці і в с.Тартаків.
  • Створення центру  ПМСД в складі «Сокальської ЦРЛ».
  • Проведення реорганізації охорони здоров’я Сокальщини на основі нової стратегії МОЗ України по реформуванню галузі виходячи в першу чергу з інтересів мешканців Сокальського  району.
  • Комп`ютеризація закладів  ПМСД. Створення   електронної  бази хворих.
  • Забезпечення сімейними лікарями закладів сільської медицини.
  • Забезпечення санітарним автотранспортом.

 

 

 

3.2.3  КУЛЬТУРА

Галузь культури представлена в районі  160  установами: 83 Народних доми, 74 бібліотеки, 2 дитячі школи мистецтв, 1 музична школа.

Основні завдання та заходи на 2017 рік:

  • збереження і розвиток мережі закладів культури, поліпшення матеріально-технічної бази закладів культури району;
  • забезпечення гарантій свободи творчості, доступу до культурних надбань, створення можливостей активної участі громадян у художній творчості, особливо молоді;
  • продовження роботи з виявлення, збереження та захисту об’єктів історико-культурної спадщини;

За рахунок коштів субвенції з державного, обласного бюджетів, ресурсних можливостей районного та місцевих бюджетів, а також за рахунок благодійних, інвестиційних та інших, не заборонених законодавством коштів у 2017 році планується здійснити  заходи з енергозбереження:

  • часткова заміна вікон на металопластикові у Сокальській дитячій школі мистецтв ім. В.Матюка;
  • придбання вікон та дверей для бібліотек сіл Свитазів, Варяж, Перетоки, м.Великі Мости;
  • придбання енергозберігаючих лампочок для Сокальської дитячої школи мистецтв ім. В.Матюка;
  • заміна вхідних дверей у Белзькій музичній школі;
  • відкриття філії Сокальської дитячої школи мистецтв ім. В.Матюка у с. Варяж;
  • придбання музичних інструментів для мистецьких шкіл району (Сокальська ДШМ ім В.Матюка, Белзька МШ);
  • поточний ремонт сходової клітки у Белзькій музичній школі;
  • поповнення бібліотечного фонду;
  • придбання комп’ютерної техніки для бібліотек;
  • придбання комп’ютерної техніки для Сокальської ДШМ ім.В.Матюка;
  • придбання вогнегасників для Великомостівської дитячої школи мистецтв;
  • ремонт даху ДШМ м. В.Мости (2 корпус).

У 2017 році  в районі  планується  проведення  традиційних  заходів відповідно до плану роботи відділу.

 

3.2.4. ФІЗИЧНА  КУЛЬТУРА  І  СПОРТ

У районі функціонують: комунальний заклад Сокальської районної ради у Львівській області „ФСК „Сокіл” до складу якого входить стадіон на 1500 посадкових місць, 2 баскетбольних майданчики, 2 тенісних корти, майданчики для класичного волейболу, пляжного волейболу, з штучним покриттям, та тренажерним обладнанням. спортивні зали загальноосвітніх шкіл та навчальних закладів району –37,  футбольні поля – 58, площинні споруди – 237, в тому числі ігрові майданчики із синтетичним покриттям – 4; майданчики з тренажерним та нестандартним спортивним обладнанням – 62, 2  ДЮСШ, 29 клубів фізкультурно-оздоровчої та спортивної спрямованості.

В районі діє 2 дитячо-юнацьких спортивних школи відділу освіти райдержадміністрації, де в групах легкої атлетики, волейболу, плавання, баскетболу шахів, настільного тенісу та футболу займаються 841 учень.

Основні завдання на 2017 рік:

  • сприяння збереженню та розширенню існуючої фізкультурно – оздоровчої та спортивної інфраструктури,
  • реалізація обласних та районних програм;
  • проведення спортивно – масових заходів відповідно до календарного плану.

 

3.3. РОЗВИТОК РЕАЛЬНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ

3.3.1. ПРОМИСЛОВІСТЬ

Промисловість району представлена 28 підприємствами. Перспективи розвитку промисловості району у 2017 році значною мірою залежать від її досягнень у 2016 році. Незважаючи на негативний вплив на діяльність підприємств району дестабілізуючих зовнішніх факторів протягом звітного року спостерігалося жваве нарощення виробництва промислової продукції.

Основні завдання та заходи на 2017 рік:

  • освоєння нових  підвидів продукції, що випускається;
  • зменшення енергоємності виробництва, підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів, оптимізації структури енергоспоживання;
  • введення в дію нового підприємства по виробництву вагонки ТзОВ «НЕКСТ ЛЕВЕЛ ПЛАСТ»,

Все це дасть  можливість  збільшення обсягів  реалізованої   промислової  продукції більше ніж на 3%.

 

3.3.2. АГРОПРОМИСЛОВИЙ  КОМПЛЕКС

Протягом 2016 року виробництвом сільськогосподарської продукції в Сокальському районі займалося 23 підприємства різних форм власності, 96  – ФГ  та близько 18 тисяч індивідуальних підсобних господарств.

З метою забезпечення сталого розвитку сільських територій та підвищення рівня життя сільського населення у 2017 році  планується:

  • налагодження тісної співпраці між сільськогосподарськими товаровиробниками, переробними та обслуговуючими підприємствами, установами та організаціями різних форм власності з метою забезпечення ефективної роботи агропромислового комплексу району;
  • проведення роботи щодо підвищення ефективності галузі тваринництва шляхом впровадження рекомендацій до стабілізації чисельності поголів’я худоби, підвищення продуктивності на основі поліпшення якісного складу поголів’я;

В ході реалізації передбачених заходів, в 2017 році планується  не допустити спаду виробництва і  забезпечити виробництво валової продукції у всіх  категоріях господарств на  суму  813,0 млн. грн. (в порівняльних цінах  2010 року), що на рівні показника 2016 року, в тому числі в сільськогосподарських підприємствах буде вироблено валової продукції на 338,0 млн. грн. (в порівняльних цінах  2010 року),  що  також  на  рівні  2016 року.  Збільшити виробництво ріпаку на 1,9 тис. тонн, що становить 115,9% до 2016 року. Збільшення виробництва ріпаку пройде за рахунок збільшення посівної площі на 1,3 тис. га.

У 2016 році на території району створено нове підприємство ТзОВ “Угринів Екоферм”, яке займається виробництвом м’яса свинини, потужністю 5000 голів. Підприємство планує у 2017 році будівництво комбікормового заводу.

ДП ТзОВ “Молочні ріки” планують у 2017 році збільшити поголів’я ВРХ на 400 голів. Зареєстроване нове підприємство ТзОВ “Сокальський м’ясокомбінат”, яке на даний час виготовляє проектно-кошторисну документацію на будівництво виробничих потужностей.

 

3.3.3. ТРАНСПОРТ. ДОРОЖНЄ ГОСПОДАРСТВО.

Транспортна галузь є важливою складовою в структурі господарського комплексу району. Її діяльність спрямована на задоволення потреб населення у якісному та безпечному транспортному обслуговуванні.

Основні завдання на 2017 рік:

  • вдосконалення маршрутної мережі Сокальського району;
  • проведення конкурсу з визначення переможця конкурсу на автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі території району;
  • удосконалення системи контролю за перевезенням пасажирів транспортними підприємствами різних форм власності, створення ефективного механізму контролю за дотриманням ліцензійних умов і договірних зобов’язань учасниками перевізного процесу;
  • підвищення безпеки руху та комфортності перевезень пасажирів автомобільним транспортом.

проведення відшкодування за перевезення пільгових категорій пасажирів.

Відповідно до обласної Програми розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг на 2017 рік, подано наступні пропозиції щодо проведення ремонту автомобільних доріг загального користування Сокальського району:

  • О140601 Рава – Руська – Гайок – на суму 2500,0 тис. грн.;
  • С141604 Комарів – Переспа – на суму 500,0 тис. грн.;

Також, відповідно до районної програми «Дороги Сокальщини на 2015 –  2017 рр.» планується проведення ремонтних робіт автодоріг загального користування:

  • О141604 Червоноград – Перетоки;
  • С141632 (Сокаль –Червоноград) – Забужжя;
  • О 141602 Сокаль – Стоянів;
  • С141607 Тартаків – Княже;
  • О141606 КПП „Варяж” – Бояничі

при умові спів фінансування з обласного, місцевих  бюджетів.

 

3.3.4. ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО. ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ.

Для забезпечення споживачів усіх категорій якісними житлово-комунальними послугами в районі постійно вживаються заходи щодо розвитку житлово-комунальної  галузі.

Протягом 2016 року підприємствами житлово-комунального господарства забезпечено надання усім категоріям споживачів послуг в обсягах відповідно до укладених договорів.

У сфері житлово-комунального господарства району працюють сім підприємств:

  • 3 підприємства в м. Сокаль – МКП „Сокальжитлокомунсервіс”, „Сокальводоканал”, „Сокальтеплокомуненерго”;
  • 4 підприємства ЖКГ – в містах В.Мости, Белз, Угнів та смт. Жвирка, які надають суб’єктам господарської діяльності всіх форм власності та населенню послуги з теплопостачання, водопостачання, водовідведення, утримання житлових будинків та прибудинкових територій; виконують інші роботи по благоустрою.

Важливими напрямами реалізації реформи житлово-комунального сектору є удосконалення системи управління та створення конкурентного середовища на ринку житлово-комунальних послуг. Головний чинник у досягненні позитивного результату реформування – це формування ефективного власника житла – створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Станом на 01.01.2017 р. в Сокальському районі створені та функціонують 2 житлові будівельні кооперативи та 29 об’єднань співвласників багатоквартирних житлових будинків. З мешканцями району проводиться активна роз’яснювальна робота щодо реалізації вимог Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Для покращення якості наданих послуг по всіх  міських  і  селищній  радах заплановано  проведення  ремонтних робіт  вуличного освітлення,  ремонти  доріг, тротуарного покриття, роботи по благоустрою.

Окрім цього  від Сокальського району подано запити в департамент екології та природних ресурсів ОДА на фінансування з обласного фонду ОНПС на:

  • Придбання спецавтомобіля для збирання та вивезення твердих побутових відходів – 1 998,7 тис. грн. при умові співфінансування 20% з місцевого бюджету по м. Сокаль;
  • Будівництво каналізаційного колектора від очисних споруд м. Сокаль в р. Західний Буг – 2 025,5 тис. грн. при умові співфінансування 20% з місцевого бюджету;
  • Реконструкцію каналізаційних очисних споруд продуктивністю 2700 м3/добу в м. Великі Мости, Львівської області, Сокальського району –5 919,2  тис. грн.;
  • Придбання машини для збору, транспортування побутових, сільськогосподарських і промислових відходів виробництва – сміттєвоза заднього завантаження (м. Белз) – 1200,0 тис. грн.;
  • Придбання трактора-екскаватора для збору, транспортування та складування побутових, сільськогосподарських і промислових відходів виробництва (м. Белз)  – 900,0 тис. грн..
  • На будівництво очисних споруд в смт. Жвирка – 8450,0 тис. грн;
  • Придбання спецавтомобіля для збирання та вивезення твердих побутових відходів (смт. Жвирка) – 1998,7 тис. грн.

Головною ціллю на 2017 рік являється забезпечення ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів в усіх галузях та впровадження новітніх енергозберігаючих технологій.

  • реалізація заходів районної програми „Енергоефективності та енергозбереження для бюджетної сфери Сокальського району на 2015-2017 роки”;
  • затвердження та реалізація заходів районної програми «Енергозбереження для населення Сокальського району на 2017-2019 роки»;
  • реалізація проектів та мікропроектів у сфері енергозбереження.

Для  участі  в обласному конкурсі мікропроектів  від Сокальського району зареєстровано 124  заявки.

 

3.3.5. ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ.

Сокальський  район – регіон з розвинутим аграрно-промисловим сектором економіки, який має потужний потенціал для подальшого розвитку.

Район є привабливим з точки зору залучення інвестицій – має вигідне економіко-географічне розташування, сприятливі природні умови, наявна висококваліфікована робоча сила.

Основні завдання та заходи на 2017 рік

  • продовження роботи щодо створення привабливого іміджу району шляхом активізації участі представників району у міжнародних форумах, семінарах, конференціях та виставках;
  • забезпечення ефективного використання коштів інвестиційних субвенцій з державного бюджету, що спрямовуються на соціально-економічний розвиток району;
  • сприяння залученню інвесторів до розвитку інженерно-транспортної, соціальної інфраструктури населених пунктів району;
  • залучення міжнародної технічної допомоги;
  • реалізація діючих інвестиційних проектів, зокрема:
  • проведення пусково-налагоджувальних робіт за запуск І та ІІ черги по проекту по будівництву міні-гідроелектростанції у с. Ульвівок (Телязька сільська рада)  ТзОВ „ЛІГА” LTD, що дасть змогу відновити рівень води у Сокальському водосховищі  (186,4-186,6 см);
  • запуск виробництва  дерев’яної тари по ТзОВ «СУПЕРДЕСКА» (с.Острів);
  • розширення виробництва  лущеного шпону по ТзОВ «ГРАФЕН» ;
  • продовження реалізації проекту будівництва вітроелектростанцій на землях запасу Острівської сільської ради (за межами с.Бережне та с.Рудки) Сокальського району Львівської області;