Р І Ш Е Н Н Я №326 від 18 травня 2017 року / Про необхідність проведення Всеукраїнського референдуму з питання заборони продажу земель сільськогосподарського призначення в Україні

СОКАЛЬСЬКА  РАЙОННА  РАДА

ЛЬВІВСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

XVIII сесія _VІІ__скликання

Р І Ш Е Н Н Я 326

 18  травня 2017 року                                                                         м.Сокаль

    

Про необхідність проведення Всеукраїнського
референдуму з питання заборони продажу земель
сільськогосподарського призначення в Україні

 

Розглянувши звернення депутатської фракції «Батьківщина» в Сокальській районній раді Львівської області та керуючись ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  враховуючи висновок постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології, раціонального природокористування та розвитку сільських територій, Сокальська районна рада Львівської області,-

 

В И Р І Ш И Л А:

1.Вважати обов’язковим проведення Всеукраїнського референдуму з питання заборони продажу земель сільськогосподарського призначення в Україні.

2.Звернутися до міських, селищної та сільських рад Сокальського району з пропозицією підтримати дане рішення.

3.Звернутися до Верховної Ради України з проханням не розглядати питання прийняття законів, які стосуються запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення, до прийняття рішення на Всеукраїнському референдумі (звернення додається).

4.Оприлюднити дане рішення в комунальних засобах масової інформації Сокальського району (газета «Голос з-над Бугу», ТРК «Сокаль») та на офіційному сайті районної ради.

5.Контроль за виконанням даного  рішення  покласти  на постійну депутатську комісію з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології, раціонального природокористування та розвитку сільських територій.

 

 

Голова  районної  ради                                                                                                 Микола Пасько

 

Додаток до рішення Сокальської районної ради Львівської області

від 18.05.2017р. № 326

 

Голові Верховної Ради України
Парубію Андрію Володимировичу

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Сокальської районної ради Львівської області про необхідність проведення Всеукраїнського референдуму з питання заборони продажу земель сільськогосподарського призначення

 

 

Землі сільськогосподарського призначення, а це, перш за все, унікальні українські чорноземи – найбільше стратегічне багатство, національне надбання українців. Український народ є єдиним, хто має право приймати рішення щодо долі цього багатства – бути чи не бути ринку сільськогосподарських земель. І це право закріплене в Конституції України. Жодна політична сила чи купка чиновників, які діють в інтересах олігархів і транснаціональних компаній, не мають права приймати рішення, нехтуючи думкою українського народу.

До 2018 року в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Але, не зважаючи на це, до Конституційного суду скероване подання групи народних депутатів про скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі.

Наголошуємо також на тому, що вже в цьому році Президент України, Кабінет Міністрів України та Національний банк України взяли на себе зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом щодо прийняття відповідних законів щодо впровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. Тому, вже в травні-червні у Верховній Раді України діюча влада буде намагатися ініціювати розгляд проекту Закону України «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».

Відповідно до статті 13 Конституції України, земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу. А стаття 14 Основного Закону твердить, що основним національним багатством є земля, яка перебуває під особливою охороною держави.

Вважаємо, що розпродаж нашого головного стратегічного багатства – землі, є неприпустимим та в даний момент передчасним, оскільки більше 80% українців проживають за межею бідності, і єдиним способом їхнього виживання є земля.

Навпаки, держава має дбати про розвиток сільського господарства, яке базуватиметься на основі малих та середніх фермерських господарств, а не лобіювати меркантильні інтереси земельних латифундистів з олігархічних кланів, основною метою яких є відкриття ринку землі та моментальна скупка українських чорноземів за безцінь.

Враховуючи те, що земля є стратегічним ресурсом та власністю українського народу, відповідно, влада, перед впровадженням ринку землі, має почути думку народу України та оголосити Всеукраїнський референдум з цього питання.

Вважаємо, що прийняття проекту Закону України «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» без широкого обговорення українським народом шляхом референдуму, є обкраданням власного народу та злочином проти нього. Українці повинні вчитись розумно торгувати не землею, а хлібом!

Враховуючи вищевикладене, вважаємо, що єдиним способом врегулювання вказаної проблеми є проведення Всеукраїнського референдуму з підтримки питання: «Чи підтримуєте Ви заборону продажу земель сільськогосподарського призначення?».

Тому звертаємось до Вас, шановні народні депутати, і просимо – ні за яких обставин не голосувати та не приймати закон, який перетворить українську землю в товар, бо переконані, що торгувати землею – це торгувати її територією. Продамо українську землю – втратимо Незалежність!

 

 

 

 

Прийнято на XVIII позачерговій сесії

Сокальської районної ради Львівської області

18 травня 2017 року