ПРОГРАМА ветеринарно-санітарних заходів з локалізації та ліквідації африканської чуми свиней на території Сокальського району на 2017 рік.

Затверджено

Голова Сокальської районної державної адміністрації

_______________  Токай Р.Н.

«__» __________ 20__ року

 

МП

 

Затверджено

Рішенням   сесії  Сокальської  районної ради  Львівської області

№_____ від «_____»_______2017 р

 

Голова Сокальської районної ради

________________ М.Пасько

 

МП

 

 

ПРОГРАМА

ветеринарно-санітарних заходів з локалізації
та ліквідації африканської чуми свиней
на території Сокальського району на 2017 рік.

 

 

Погоджено

Голова постійної комісії

з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій

Сокальської районної ради

_______________ Пограничний В.І.

«__» __________ 20__ року

Погоджено

Голова постійної комісії

з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології, раціонального природокористування та розвитку сільських територій Сокальської районної ради

________________ Сенюк А.І.

«__» __________ 20__ року

 

 

 Погоджено

Начальник відділу житлово-комунального господарства, цільових програм та розвитку інфраструктури

Сокальської районної

державної адміністрації

________________ Шевчук С.П.

«__» ________ 20__ року

 

Погоджено

Начальник фінансового управління

Сокальської районної

державної адміністрації

_________________ Леонова Г.С.

«__» ________ 20__ року

 

 

Начальник відділу агропромислового розвитку Сокальської районної державної адміністрації

_______________ Тарасюк О.П.

«__» __________ 20__ року

 

 

м. Сокаль

2017 рік

 

  1. Обгрунтування Програми.

Африканська чума свиней (АЧС) — це висококонтагіозна, гостра, інфекційна, вірусна хвороба свиней, що входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для господарств які займаються свинарством, обов’язковістю дотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

Зараз ситуація з африканською чумою свиней в Україні дуже складна. З початку 2017 року в Україні виявлено 67 випадків АЧС, у тому числі вперше на території Закарпатської та Івано-Франківської  областей. Усього, з 2012 року на території України зареєстровано 215 випадків захворювання на АЧС в 23 областях України.

На території району станом на 01.05.2017 року нараховується                                           15 сільськогосподарських підприємств, які утримують  15801 гол. свиней, в господарствах населення утримується 39778 гол. свиней.

При виявленні АЧС на території району господарства, які займаються вирощуванням свиней понесуть значні економічні збитки внаслідок майже 100 %-ї летальності захворілих тварин, вимушеного знищення всіх свиней в епізоотичному осередку й на загрозливій території,  втрата робочих місць, витрат на проведення довготривалих карантинно-обмежувальних та ветеринарно-санітарних заходів.

Складна епізоотична ситуація щодо АЧС, в Україні являється великою загрозою не тільки свинарству неблагополучних регіонів, а й сільському господарству та економіці всієї України.

 

 

  1. Мета програми.

     Метою  програми є недопущення занесення  збудника  африканської чуми свиней, а в разі виникнення даного захворювання на території району своєчасно та організовано  провести заходи, спрямовані на локалізацію та ліквідацію  африканської чуми свиней в неблагополучному пункті.

Головним розпорядником бюджетних коштів є відділ агропромислового розвитку районної державної адміністрації.

 

  1. Заходи Програми.

Охорона території району від занесення АЧС з території інших областей

або карантинних зон.

Здійснення заходів унеможливлення перенесення АЧС  через товари,

засоби догляду за тваринами і супутні об’єкти, шляхом проведення

дезінфекції.

Забезпечення надійних та ефективних заходів ліквідації спалахів АЧС з метою зменшення втрат тварин.

В разі виникнення АЧС в населеному пункті, необхідно організувати карантинні пости на в’їздах і виїздах з цілодобовим чергуванням спеціалістів ветеринарної медицини та поліції.

Для здійснення заходів програми необхідно закупити 10 комплектів спецодягу і зимових курток, дезінфікуючих препаратів (300 кг їдкого натру NaOH (каустична сода), 50 кг формаліну), 2 ранцевих  оприскувачі та 2 палатки для розміщення спеціалістів на постах.

Встановити місце розміщення та умови зберігання матеріальних ресурсів.

Проводити інвентаризацію та перевірки умов зберігання та наявності матеріальних ресурсів.

Забезпечити виконання інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою.

  1. Порядок використання коштів.

Кошти перераховуються з районного бюджету на бюджетний рахунок відділу агропромислового розвитку відповідно до помісячного розпису доходів і видатків районного бюджету та згідно з поданою одержувачем заявкою – розрахунком на видатки, передбачені Програмою.

Відділ агропромислового розвитку Сокальської райдержадміністрації закуповує необхідні ресурси та передає їх управлінню Держпродспоживслужби в Сокальському районі для виконання заходів Програми.

Управління Держпродспоживслужби в Сокальському районі, згідно акта приймання-передачі, приймає матеріальний резерв необхідний для проведення термінових робіт з ліквідації осередку інфекції африканської чуми свиней, та звітує відділу агропромислового розвитку щодо використання  та стану матеріальних ресурсів.

 

5.Очікувані результати, ефективність Програми

 

       Виконання Програми сприятиме забезпеченню стабільної епізоотичної

ситуації в районі та безпечності харчових продуктів тваринного походження та інших об’єктів ветеринарно-санітарного контролю і нагляду, а також

виконанню Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською

чумою свиней та протиепізоотичних заходів по особливо небезпечних

захворюваннях тварин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Паспорт

Програми ветеринарно-санітарних заходів з локалізації та ліквідації африканської чуми свиней на території Сокальського району на 2017 рік

 

  1. Ініціатор розроблення програми: відділ агропромислового розвитку Сокальської районної державної адміністрації, управління Держпродспоживслужби в Сокальському районі.
  2. Дата, номер документа про затвердження програми: рішення №___ від року ____ сесії ____скликання Сокальської районної ради.
  3. Розробник програми: відділ агропромислового розвитку Сокальської районної державної адміністрації.
  4. Співрозробники програми: управління Держпродспоживслужби в Сокальському районі, Сокальська районна державна лікарня ветеринарної медицини.
  5. Відповідальний виконавець програми: управління Держпродспоживслужби в Сокальському районі.
  6. Учасники програми: управління Держпродспоживслужби в Сокальському районі, Сокальська районна державна лікарня ветеринарної медицини.
  7. Термін реалізації програми: з моменту прийняття Програми до 31.12.2017 року.
  8. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, тис. грн., всього – в межах виділеного фінансового ресурсу.
    • коштів районного бюджету – в межах виділеного фінансового ресурсу.

 

 

 

 

Начальник відділу

агропромислового розвитку                                      О.П. ТАРАСЮК

 

 

 

 

 

 

 

 


Перелік напрямів, завдань, заходів і результативних показників

районної (бюджетної) цільової програми*

ветеринарно-санітарних заходів з локалізації та ліквідації африканської чуми свиней на території Сокальського району на 2017 рік.

 

№ з/п Назва завдання Перелік заходів завдання Показники виконання заходу, один. виміру Виконавець заходу, показника Фінансування Очікуваний результат
Джерела** Обсяги, тис. грн.
2017 рік
1. Завдання:

недопущення занесення  збудника  африканської чуми свиней, а в разі виникнення даного захворювання на території району своєчасно та організовано  провести заходи, спрямовані на локалізацію та ліквідацію  африканської чуми свиней в неблагополучному пункті.

Захід 1: Закупівля спецодягу

 

 

 

 

 

 

затрат: обсяг витрат на закупівлю 10 комплектів спецодягу районний бюджет в межах виділеного фінансового ресурсу Своєчасне та організоване проведення заходів, спрямованих на локалізацію та ліквідацію  африканської чуми свиней в неблагополучному пункті.
продукту: кількість комплектів спецодягу який необхідно закупити, 10 комплектів. районний бюджет в межах виділеного фінансового ресурсу Своєчасне та організоване проведення заходів, спрямованих на локалізацію та ліквідацію  африканської чуми свиней в неблагополучному пункті.
ефективності: Середні витрати на придбання 1 комплекту спецодягу, 550 грн.      
якості: відсоток забезпечення спецодягом, 100%      
    Захід 2:.Закупівля дезінфікуючих препаратів затрат: обсяг витрат на закупівлю 300 кг. каустичної соди та 50 кг формаліну.   районний бюджет в межах виділеного фінансового ресурсу
продукту: кількість дезінфікуючих засобів, які будуть закуплені, 300 кг. каустичної соди та 50 кг формаліну.   районний бюджет в межах виділеного фінансового ресурсу
ефективності: Середні витрати на придбання 1 кг каустичної соди 35 грн, 1 кг формаліну 32 грн.    
якості: відсоток забезпечення дезінфікуючими препаратами, 100%    
    Захід 3: Закупівля ранцевих обприскувачів. затрат: обсяг витрат на закупівлю 2 ранцевих обприскувачів   районний бюджет в межах виділеного фінансового ресурсу
продукту: кількість ранцевих обприскувачів, які буде придбано, 2 шт.  

 

 

 

районний бюджет в межах виділеного фінансового ресурсу
      ефективності: Середні витрати на придбання 1 ранцевого обприскувача, 500 грн.    
якості: відсоток забезпечення ранцевими обприскувачами, 100%    
    Захід 4: Закупівля палаток затрат: обсяг витрат на закупівлю 2 палаток   районний бюджет в межах виділеного фінансового ресурсу
продукту: кількість палаток, які буде придбано, 2 шт.   районний бюджет в межах виділеного фінансового ресурсу
ефективності: Середні витрати на придбання 1 палатки 5700 грн.    
якості: відсоток забезпечення палатками, 100%    
Усього на етап або на програму: районний бюджет в межах виділеного фінансового ресурсу

* якщо строк виконання програми 5 і більше років, вона поділяється на етапи і таблиця заповнюється на кожний з них окремо.

** вказується кожне джерело окремо.

*** завдання, заходи та показники вказуються на кожний рік програми.

 

 

Заступник голови районної ради                                                                 Василь Бойко