Грудень 10 2018 0Комент.

На Сокальщині відзначили День місцевого самоврядування

7 грудня в ОЛК «Ровесник» пройшла науково-практична конференція «Кращі практики місцевого самоврядування та перспективи реформи місцевого самоврядування». В її роботі брали участь керівництво району, депутати Сокальської районної ради, голови і секретарі місцевих рад району, запрошені гості.

Захід розпочався із привітального відеосюжету, присвяченого працівникам місцевого самоврядування Сокальського району. Голова Сокальської районої ради Микола Пасько привітав присутніх із професійним святом, коротко розповів про план проведення конференції, мета якої – поділитись досвідом кращих практик місцевого самоврядування, розповісти про фінансові результати, які свідчать про розвиток нашого району та обговорити територіальну реформу.

    

Зокрема цифри, які присутні побачили в ході презентації показали, що з районного бюджету у 2018 році на розвиток галузі освіти було скеровано понад 14 млн гривень, 4,2 млн. грн. на розвиток медичної галузі, 15 млн. грн. – на районну програму «Дороги Сокальщини», більш як 26 з половиною  мільйонів гривень – на місцеві ради. Але і це ще не все, адже на сесії районної ради, яка запланована на 18 грудня 2018 року, буде запропоновано виділити ще понад 4 млн. грн. на дороги району Тобто цього року місцеві ради отримають більш як 30 мільйонів гривень субвенції  з районного бюджету, наголосив Микола Пасько.

Далі були продемонстровані фотографії об’єктів, що відремонтовані цього року за кошти районного бюджету. Це народні доми, дитячі садочки, стадіони, церкви, дороги, а також  інклюзивно-ресурсний центр, який визнано в області одним із кращих.

Коротко про досягнення двох місцевих рад, Сілецької та Волицької, розповідали голови Володимир Саїв та Надія Білик. Вони повідомили про реалізацію цьогорічних проектів і над чим будуть працювати у майбутньому.

        

Наступне питання, яке обговорили присутні – «Про перспективи реформування місцевого самоврядування в Сокальському районі, аналіз затвердженого перспективного плану ОТГ Сокальського району». Доповідач, заступник голови Сокальської районної ради Василь Бойко розповів, що згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України на наших теренах передбачено 5 об’єднаних територіальних громад: Сокальска, Белзька, Сілецька, вже діюча Великомостівська і Червоноградська. До складу останньої увійдуть Червоноград, смт Гірник та Острівська сільська рада.  Сокальська громада об’єднає 20 місцевих рад і її територія буде більша ніж Радехівський район.

      

Великомостівська ОТГ вже рік діє як окрема громада із власним бюджетом. Голова Великомостівської ОТГ Ярослав Ройко поділився своїм досвідом роботи, розповів із якими труднощами вони стикнулись, що змогли зробити за цей рік. За його словами Великомостівська ОТГ є фінансово спроможна, що дало їм можливість покращити інфраструктуру громади.

Підбив підсумки обговорення цього питання голова Сокальської районної ради Микола Пасько. Він наголосив, що вже припинено створення ОТГ поза межами затвердженого перспективного плану.

         

В ході науково-практичної конференції відбулась церемонія нагородження кращих спеціалістів органів місцевого самоврядування. Голова Сокальської райдержадміністрації  Роман Токай зачитав привітання  від Президента України Петра Порошенка. Також дуже багато привітань, грамот та подяк отримали депутати Сокальської районної ради, голови та секретарі місцевих рад району. Особливо були відзначені два меценати, які виділяють значні кошти для громад – депутати райради Роман Шевчук та Олег Іванчина, а також директор «Центру з обслуговування закладів освіти Сокальського району» Микола Мисак. Після нагородження музичні привітання для присутніх подарував вокальний ансамбль Народного дому села Комарів «Галицькі візерунки».

     

 

Відеосюжет про День місцевого самоврядування