Березень 25 2019 0Комент.

В Сокалі поминальним вічем вшанували пам’ять В’ячеслава Чорновола, одного із ініціаторів Акту проголошення Незалежності України

24 березня в Сокалі, біля барельєфу В’ячеславу Чорноволу пройшло поминальне віче, присвячене багатолітньому політв’язню, Герою України. Адже саме 25 березня 1999 року голова Народного Руху загинув за нез’ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем.

В заході взяли участь керівники Сокальського району, представники політичних партій, громада міста.

       

Священники відправили поминальну панахиду. Сотрудник кафедрального храму первоверховних апостолів Петра і Павла Андрій Дутчак у своєму виступі наголосив, що В’ячеслав Чорновіл був борцем за український народ, за що й віддав своє життя. І сьогодні Україні  дуже бракує такої особистості, яка б взяла на себе відповідальність за свій народ та вела його за собою.

Голова Сокальської районної ради Микола Пасько назвав В’ячеслава Чорновола моральним авторитетом української нації. «Своїм життям, своїми вчинками він показав, що боровся за Україну не лише на словах. Чорновіл був готовий віддати за неї життя, що власне і сталось 25 березня 1999 року. Це людина, яка не піддалась на жодні спокуси. Його пробували підкупити, але не змогли. Тому і вбили. І сьогодні В’ячеслав Чорновіл є для нас прикладом, як треба боротися та захищати свою батьківщину, він є символом національної ідеї та незалежності України».

                

Також до слова запросили голову районної організації Народного Руху України Василя Бойка. Він нагадав, що В’ячеслав Чорновіл був на наших теренах 8 лютого 1990 року. На жаль, повернувся до нас вдруге вже у гранті у 2008 році. «Ім’я В’ячеслава Чорновола належить до переліку великих українців. Без нього сучасна Україна була б іншою, але він відкрив нову еру, започаткував дисидентський рух і став національним Героєм України. Його мета – самостійна та незалежна Україна і він йшов до цього через суди, тюрми, народне визнання. Трагічна загибель Чорновола дала нам ще один урок – потрібно об’єднатись задля вільної і незалежної України».

      

На завершення поминального віча, один із засновників Народного Руху на Сокальщині Володимир Комбель прочитав власний вірш, присвячений Герою України В’ячеславу Чорноволу. Присутні поклали квіти до підніжжя барельєфу та спільно виконали гімн України.

Відеосюжет про вшанування пам’яті Героя України В’ячеслава Чорновола