Січень 15 2020 0Комент.

Голова Сокальської районної ради Микола Пасько провів нараду щодо участі місцевих рад району в конкурсі проектів місцевого співробітництва

14 січня голова Сокальської районної ради Микола Пасько провів нараду щодо участі місцевих рад району в конкурсі проектів місцевого співробітництва, який проводиться в межах  Програми підтримки співробітництва територіальних громад у Львівській області на 2019-2020 роки. У засіданні взяли учать заступник голови районної ради Василь Бойко,  асистент міжнародного проєкту Уляна Шутовська, громадський активіст Богдан Табак, а також голови окремих місцевих рад району.

Микола Пасько та Василь Бойко розповіли про можливості, які пропонує радам вищеназваний конкурс. Зокрема йдеться про написання проектів, які спрямовані на проведення реконструкції, капітального ремонту об’єктів соціальної інфраструктури, придбання обладнання. Для їх реалізації 50% коштів виділяється з обласної скарбниці, а 50% з бюджетів місцевого самоврядування. Проте, щоб стати учасником конкурсу, місцеві ради повинні укласти угоду про співробітництво та внести її в Реєстр договорів про співробітництво територіальних громад Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Микола Пасько наголосив, що завжди є певні проблеми, які важко вирішити за рахунок місцевого бюджету. Як показує практика, низка питань місцевого значення, які не під силу громаді, можуть успішно вирішуватися спільно, за рахунок залучення коштів із різних джерел. Сутність співробітництва полягає у тому, що територіальні громади на договірній основі об’єднують свої зусилля та ресурси для розв’язання існуючих проблем власного розвитку. Кінцевою метою має стати підвищення якості життя членів громади.

Богдан Табак, громадський активіст зі Свитазева, запропонував облаштувати для дітей спортивний майданчик. Цю ідею підтримали сільські голови Скоморохівської і Свитазівської місцевих рад Надія Гібляк та Сергій Войтко. Зокрема Надія Гібляк повідомила, що велике село Скоморохи ще досі немає такої спортивної споруди для дітей. Проте, щоб взяти участь в конкурсі проектів місцевого співробітництва та підписати угоду про співпрацю, головам необхідно обговорити це питання із громадами та депутатами сільських рад.

Очільники райради наголосили, що лише спільно, об’єднавши свої ресурси, територіальні громади можуть зробити те, чого вони ніколи не змогли б досягнути поодинці. Сокальська районна рада буде підтримувати і допомагати тим громадам, які хочуть покращити своє життя та шукають шляхи вирішення місцевих проблем.

Водночас сільські голови Хоробрівської, Савчинської, Опільської, Варязької сільських рад Володимир Сава, Василь Калька, Андрій Дмитрів, Олександра Сухоручко та секретар Тудорковицької місцевої ради Світлана Дейнека, які вже не вперше зустрічаються з цього приводу в районній раді повідомили, що планують брати участь в конкурсі проєктів місцевого співробітництва. Їх мета – придбати трактор із навісним обладнанням. Такий транспортний засіб зможе виконувати кілька функцій: косити траву, вивозити роздільне сміття, розчищати сніг тощо.

За підсумками наради присутні домовились до кінця цього тижня опрацювати усі необхідні питання щодо можливої участі місцевих рад Сокальського району в конкурсі проектів місцевого співробітництва.