Лютий 27 2020 0Комент.

Голова районної ради взяв участь в освяченні меморіалу “Героям Вовчухівської офензиви”

26 лютого делегація з Сокальського району на чолі із головою Сокальської районної ради Миколою Паськом взяла участь в урочистому відкритті меморіалу «Героям Вовчухівської офензиви», яке проходило в селі Вовчухи Городецького району. Захід зібрав близько пів тисячі людей. Віддати шану  воїнам УГА, які загинули на цьому місці в ході українсько-польської війні, приїхали представники місцевого самоврядування з різних районів Львівщини, керівництво Львівської та Тернопільської обласної ради, Львівської облдержадміністрації, народні депутати, ліцеїсти Львівського ліцею імені Героїв Крут, воїни АТО та небайдужі громадяни.

Урочистості розпочали ведучі, які коротко ознайомили присутніх із подіями, що відбувались на цьому місці в далеких 1918-1919 роках. Священнослужителі  відправили панахиду за загиблими воїнам і провели чин освячення пам’ятника. Представники влади, делегації з різних районів, депутати поклали квіти до підніжжя меморіалу. До присутніх звернулись очільники Львівської обласної ради та облдержадміністрації, народні обранці та інші запрошені гості.

    

У коментарі для районних ЗМІ Микола Пасько подякував сокальчанам, які приїхали і долучились до урочистого відкриття меморіального комплексу, а також  зазначив: “Наші пращури вміли боротись  і перемагати. Сьогодні наша черга. На нас лежить відповідальність за збереження і розбудову української держави. Тому цей пам’ятник є не лише символом вшанування, а насамперед настановою для тих поколінь, на яких зараз лежить відповідальність за прийняті рішення.” 

Зазначимо, що меморіал зведений у вигляді українського тризуба. В центрі є надпис «Героям Вовчухівської офензиви. Від вдячних нащадків». Пам’ятник символізує кільце облоги Львова та вояків УГА. Архітектор комплексу – Михайло Хохонь.

Нагадаємо, що Вовчухівська офензива – наступальна операція Галицької армії 17 лютого – 18 березня 1919 року. В її ході, воїни УГА перерізали залізничне сполучення між Львовом та Перемишлем в районі Вовчух, повністю оточили і взяли в облогу Львів. Проте, втрутилась Антанта і як тільки ініціатива переходила до воїнів Галицької армії, втручались міжнародні чинники, які заставляли українців йти на припинення бойових дій та перемир’я. В цей час польські війська отримували перепочинок до підкріплення.