Лютий 27 2020 0Комент.

Голова Сокальської районної ради взяв участь в презентації альманаху «Соколиний край»

27 лютого голова Сокальської районної ради Микола Пасько взяв участь в презентації нового номера альманаху «Соколиний край», який випускає Сокальське літературно-мистецьке об’єднання «Колос». Презентувала видання завідуюча відділом обслуговування Сокальської центральної районної бібліотеки Світлана Халупник. На поетичний захід прийшли шанувальники творчості «колосят», їх друзі, колеги, запрошені гості: львівський поет і пародист Іван Гентош, наш земляк, український перекладач Олег Король.

Світлана Халупник загадала історію районного літоб’єднання, яке вже 63 роки активно діє на наших теренах. «Колос» згуртував найкращих митців нашого краю, кожен з яких має у своєму доробку кілька збірників чи співаників. Спільно із бібліотекою проводяться презентації книг, літературні зустрічі. З 2011 року – випускається альманах «Соколиний край. Цього року світ побачив видання, який має патріотичне звучання та в якому весь біль українського народу.

Почесний голова літературно-мистецького об’єднання «Колос» Володимир Полянчук поділився із присутніми проблемами, які супроводжували випуск щорічника і не лише цього року, а й попередні періоди. Проте, спільними зусиллями митців українського слова, альманах побачив світ у січні 2020 року. Він засвідчив, як майстри пера відгукнулись на події в Україні, як вони боронять своє призначення, українське слово і загалом, стоять на передових рубежах.

Ідея випуску альманаху «Соколиний край», саме з таким патріотичним змістом,  народилась наприкінці 2016 року у голови літературно-мистецького об’єднання «Колос» Любові Бенедишин. За її словами, хоча для реалізації цієї думки знадобилось 4 роки, саме зараз, ці патріотичні вірші є найбільш актуальними.

Під час презентації автори читали багато творів, які увійшли у видання. Окремі з них  декламували школярі. Голова Сокальської районної ради Микола Пасько теж прочитав вірш угнівської поетеси Надії Канюки «Мамина любов», який розповідає про переживання матері, чий син воює на сході України і яка вірить у його перемогу та щасливе вороття. На думку очільника райради, нам часто бракує саме такої щирої віри у нашу звитягу: «Я дійшов такого висновку, що найстрашніший злочин – це наша байдужість. Російський агресор зміг зайти на нашу територію настільки, наскільки йому дозволили. Але ворог зрозумів, що не зможе далі пройти силою і тому, зараз він воює за наш розум, душу та серце. Ви дуже необхідні українському суспільству. Прошу Вас, закликайте своїм поетичним словом, виховуйте у людей відчуття перемоги. Адже в цій боротьбі ми не маємо права програти. Сокальська районна рада, зі свого боку, також зробила певний крок в цьому напрямку. Ми прийняли районну програму національно-патріотичного виховання. В її межах, разом із пластунами проводили патріотичні заходи, відвідували історичні місця району, а також розробили унікальний електронний посібник з історії нашого краю «Стежками Героїв Сокальщини».

Микола Пасько також пообіцяв свою підтримку «колосятам» у випуску такого щорічника і попросив керівництво літературного об’єднання звернутись із відповідною заявою в районну раду та райдержадміністрацію. Очільник райради вручив подяку колективу літературно-мистецького об’єднання «Колос».

Отож, на сторінках альманаху «Соколиний край» можна відкрити для себе нову патріотичну поезію та пісні. Видання виховує почуття патріотизму і любові до рідної землі та рідної мови, через нього проходить ненависть до ворогів, сум за українськими синами і віра у нашу перемогу.