Травень 07 2020 0Комент.

Керівництво районної ради взяло участь у онлайн засіданні Асоціації Місцевих Рад «Ради Львівщини»

6 травня голова Сокальської районної ради Микола Пасько, заступник голови райради Василь Бойко взяли участь у нараді обласної Асоціації Місцевих Рад «Ради Львівщини», яку проводив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. Присутні розглянули три питання порядку денного. Серед них – аналіз потенційний змін до Виборчого кодексу України, про стан фінансового забезпечення медичних закладів охорони здоров’я та про реалізацію проектів місцевих ініціатив та проектів співробітництва територіальних громад. Засідання проходило у форматі відео конференції на платформі Zoom.

В ході обговорення питання щодо фінансового забезпечення медичних закладів охорони здоров’я голова Сокальської райради Микола Пасько звернув увагу на дві проблеми. Одна з них є спільною для багатьох медичних установ, а друга – стосується суто Сокальського району.

По-перше, йдеться про працівників фізіотерапевтичних відділень. Для того аби надати визначені пакети медичних послуг з медичної реабілітації й отримати за це кошти, лікувальні заклади повинні «озброїтися» відповідним обладнанням і спеціалістами, яких наразі в Україні обмаль. Пакетні вимоги, які підготували Національна служба здоров’я України, сформовані таким чином, що для надання послуг фізіотерапевтичними відділеннями та отримання коштів, в їх штаті повинні бути два фахівці з реабілітацій – ергологи. Так як в Сокальській центральній районній лікарні немає таких спеціалістів, медустанова не змогла підписати відповідний пакет медичний послуг і 25 фахівців фізіотерапевтичного відділення залишаються без фінансування.

Друга проблема стосується Соснівської міської лікарні. Завдяки постанові Верховної Ради України, з 1 січня 2020 року Соснівка була вилучена з підпорядкування Червоноградської міської ради і увійшла до складу Сокальського району. Внаслідок такого рішення видатки районного бюджету зросли на 28 млн. грн.. Окрім того, на останньому засіданні сесії Сокальської районної ради депутати прийняли рішення і виділили  360 тис.грн з районної скрабниці для Соснівської міської лікарні. Проте, днями до районної ради звернулось керівництво медустанови і повідомило, що після впровадження ІІ етапу реформи, у них не вистачає коштів на зарплату в сумі 5 млн. грн.. «Соснівська лікарня є комунальним підприємством Соснівської міської ради. Вони не підготувались належним чином до ІІ етапу медичної реформи і зараз ставлять нас перед фактом. В районному бюджеті таких коштів немає. Тому я прошу врахувати ці дві вищеназвані проблеми», – підсумував Микола Пасько.

Загалом в ході наради присутні підтримали кілька звернень, серед них щодо змін до Виборчого кодексу України.