Травень 28 2020 0Комент.

Пройшло засідання двох постійних депутатських комісій

27 травня в сесійній залі Сокальської районної ради пройшло засідання двох постійних депутатських комісії: з питань охорони здоров’я, молодіжної політики, спорту та соціального захисту населення і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. У їх роботі взяли участь голова Сокальської районної ради Микола Пасько, заступник голови райради Василь Бойко, начальник фінансового управління Сокальської райдержадміністрації Галина Леонова, міський голова Соснівки Ірина Харчук, головний лікар КНП «Сокальська ЦРЛ» Роман Швед та в.о. головного лікаря Соснівської міської лікарні Володимир Мазур.

Галина Леонова повідомила, що Сокальський район отримав державну субвенцію на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я, у сумі – 1 млн. 224 тис. 600 грн. Розпорядженням голови Сокальської райдержадміністрації пропонується розділити ці кошти таким чином: скерувати 979 тис.600 грн. для Соснівської медустанови, а 245 тис.грн для Сокальської ЦРЛ. За словами Галини Леонової, перерозподіл коштів був зроблений на основі листів, які надходили від медичних закладів щодо виділення додаткового фінансування з районного бюджету та проведеному аналізу потреб Сокальської центральної районної лікарні та Соснівської міської лікарні. Зокрема,  СЦРЛ наразі потребує 1 млн.688 тис.грн. Ці кошти необхідні для виплати пільгових пенсій, оплату праці працівникам фізіотерапії та безкоштовного зубопротезування, оскільки Національна служба здоров’я України не відшкодовує ці послуги.

Водночас, Соснівська лікарня просила кошти на виплату зарплати, утримання медустанови та медикаменти. Мінімальна потреба у додатковому фінансуванні становить 3 млн.400 тис. грн.. Прокоментував ситуацію в міському медичному закладі в.о. головного лікаря Володимир Мазур. Він звернув увагу, що Соснівська лікарня, яка до листопада 2019 року знаходилась в структурі Червоноградської центральної міської лікарні, не була підготовлена належним чином до ІІ етапу медичної реформ. Тому установа уклала лише 1 угоду із Національною службою здоров’я України, через те, що вони не змогли виконати всіх вимог і, зокрема, придбати необхідне обладнання. Відповідно субвенції, яку вони отримують з НСЗУ, не вистачає на утримання лікарні. Вже була проведена оптимізація штату, скорочено 30% персоналу, але заклад потребує додаткового фінансування. Тому вони і звернулись по допомогу до Сокальської районної ради та райдержадміністрації.

Голова Сокальської районної ради Микола Пасько наголосив, що ініціював проведення засідання двох депутатських комісій, щоб обговорити ситуацію в галузі охорони здоров’я району та прийняти спільне рішення щодо розподілу державної медичної субвенції.  Адже, в майбутньому, це розпорядження голови райдержадміністрації буде затверджуватись на сесії Сокальської районної ради. Микола Пасько наголосив, що протягом останніх трьох років на медичну галузь району було виділено з районного бюджету 67 млн.грн. Саме це допомогло Сокальській ЦРЛ успішно ввійти в другий етап медичної реформи і укласти 16 угод з Національною службою здоров’я України. Лише один пакет, по наданню фізіотерапевтичних послуг, не був підписаний через відсутність  вузькопрофільних спеціалістів. «В цьому відділенні працює 24 людини. На їх утримання необхідно знайти додаткові кошти з  районного бюджету. Водночас у 2020 році, видатки районної скарбниці зросли на 19 млн.грн, через приєднання Соснівки до Сокальського району.  Мене цікавить питання, чому Червоноградська міська рада не готувала Соснівську медичну установу до ІІ етапу реформи? Чи виділяла Соснівська міська рада, як засновник лікарні, гроші на її утримання? Чи зробило фінансове управління Сокальської райдержадміністрації аналіз доходів та видатків Соснівської міської ради і надало рекомендації щодо економії бюджетних коштів та спрямування їх на медичну галузь? Адже, в кінцевому результаті, депутатський корпус районної ради буде шукати кошти, скорочувати видатки по інших статтях, щоб допомогти медичним установам.»

Як пояснила міський голова Соснівки Ірина Харчук, виконання міського бюджету за І квартал 2020 року становить 89%. Основна причина такої ситуації – податки, які сплачують Соснівські підприємства, в основному надходять в Червоноградську казну, тому що суб’єкти підприємницької діяльності не перереєструвались в Сокальський район. Окрім того, під час карантину міська рада звільнила від орендної плати орендарів. Ці фактори суттєво вплинули на виконання дохідної частини міського бюджету, тому міська рада не має можливості скеровувати кошти для Соснівської лікарні.

В результаті обговорення депутатські комісії проголосували і підтримали запропонований розподіл державної субвенції: 979 тис.600 грн для Соснівської медустанови, а 245 тис.грн – Сокальської ЦРЛ.