Червень 21 2020 0Комент.

21 червня – День медичного працівника

Дорогі медичні працівники Сокальщини !

В ці літні дні ви відзначаєте своє професійне свято. Можливо, відбувається воно не в такій традиційно урочистій обстановці, до якої ми звикли. Бо кожен з Вас, як ніхто іншій, розуміє всю небезпеку нинішньої ситуації з пандемією.

Ще кілька місяців тому ми усі не могли повірити, що ця біда з далекого Китаю постукає і в наші двері. За рішенням департаменту охорони здоров’я Львівської обласної адміністрації, з 21 березня головний корпус Сокальської лікарні зачинено на карантин, а з 16 травня Ви щодня вбираєтесь у захисний одяг і рятуєте пацієнтів з підозрою на цей сумнозвісний  COVID 19, причому не лише зі Сокальщини, але й Радехівського району та міста Червоноград. Недаремно цю ситуацію порівнюють з війною, а медиків – із тими солдатами, що на передовій. Адже серед усіх професій, в найбільшій групі ризику – саме Ви. Тому я гадаю, що буде правильно  сьогодні згадати тих медиків, які втратили своє здоров’я і схилити голови перед тими, хто віддав своє життя.

А ще – особлива вдячність тим медичним працівникам, які щодня в мобільних групах та бригадах рятують людей. Знаю, що Вам нині важко. Складно всій медичній галузі нашого району і всім пацієнтам, які в переважній кількості позбавлені медичних послуг, не пов’язанных з COVID 19. До реформи вторинної ланки Сокальська районна рада готувалась разом з нашими медиками, адже на зміцнення галузі охорони здоров’я з районного бюджету протягом останніх чотирьох років було виділено 67 мільйонів гривень. За цей час реалізовано 52 мікропроекти, кожен з яких теж був підтриманий районною радою. Ця спільна робота дала позитивний результат- підписано 14 договорів на пакети медичних послуг- це один з найкращих показників в області. Жителі Сокальського району можуть побачити, як змінились на краще наші стаціонарні відділення, ФАПи і амбулаторії. Але тепер реформатори перед нами ставлять інше завдання – боріться за пацієнта, тому що будемо платити за фактично надану медичну послугу. Правда, забувають сказати, яким чином це можна зробити тим лікарням, які закрили на карантин та зобов’язали взяти на себе лікування пацієнтів з COVID 19. Тому я, як голова Сокальської районної ради, яка є засновником нашого комунального некомерційного підприємства «Сокальська ЦРЛ», буду ініціювати перед керівництвом області питання щодо ротації таких лікарень, або застосування територіального принципу обслуговування хворих. Це надасть нам можливість зменшити загальну кількість відповідних пацієнтів та скеровувати їх  до інфекційного відділення. Отже, зняти карантин з головного корпусу.

Напевно, моє сьогоднішнє привітання не є таким урочистим, яким, повірте, хотілось би зробити мені самому. Але нині я хочу сказати, що попри те, що життя нас ставить часом у надскладні умови, якщо ми з вами будемо діяти спільно – у нас все вийде!

Бережіть своє здоров’я ! Від імені громади Сокальського району дякую Вам за віддану працю, професійність і Ваше милосердя! З днем медичного працівника! Зі святом!

З повагою,
голова Сокальської районної ради
Микола Пасько, депутатський корпус